Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bland gökur och raggningsrepliker

/

En textilformgivare och en beteendevetare. Två konsthantverkare som jobbar med plast, leksaksdjur, klassisk serieestetik och raggningsrepliker. Wirklich Liebling.

Annons

I begynnelsen virkade Katarina Widegren små djur. Annelie Andersson kombinerade sista stavelsen i sitt namn med ordet bling, det vill säga liebling. Tyska för älskling, ett ord hon gillar. Och så blev det Wirklich Liebling med en touch av Katarinas efternamn.

Vi träffar dem vid en av arbetsplatserna, Annelies matsalsbord i lägenheten på Frösön. På bordet konsthantverk i smyckesform. Deras smycken är handgjorda i så stor utsträckning som möjligt. Varje raggningsreplik och seriefigur egenhändigt textad och tecknad. De två har olika stilar men diskuterar sig fram till vad som ska ingå i kollektionerna.

– Nu har jag snöat in på raggningsrepliker, säger Annelie.

– Och jag gör gökur, säger Katarina.

Örhängespar som säker "nej men hej" och "hej men nej" samsas med schweiziska gökur. I Katarinas öron dinglar örhängen med små, dock ej handgjorda, bestick. Svartmålade plastleksaksdjur ingick i en tidigare kollektion.

Just nu går cirka en tredjedel av tiden åt till tillverkning och resten till administration. De letar återförsäljare, sköter distribution och bygger webshop. De märker att deras smycken attraherar en specifik kundgrupp:

– Man måste förstå värdet av att det är handgjort, att det är unikt. Men samtidigt inte vara ute efter diamanter, säger Katarina.

Att smyckena är handgjorda är viktigt. De vill inte att de ska skickas över hela världen och de vill att bärarna ska veta vem som tillverkat dem.

– Vi har funderat på att trycka men det känns fel i hjärtat, säger Katarina.

Allt började med att de själva ville ha smycken som inte gick att köpa, så de gjorde själva.

– Sedan ville kompisar ha. Vi började sälja på marknader som hobby och i februari startade vi företag.

De kommer båda från Östersund och har valt att återvända hit efter sina studier. Valet att starta eget är ett sätt att kunna bo där de vill bo och ändå jobba med det de vill jobba med. Katarina är textilformgivare med utbildning från Högskolan för design och konsthantverk Steneby i Dals-Långed i Dalslandsskogarna. Annelie är utbildad beteendevetare från Linköpings universitet.

– Vi jobbar med det här heltid, sedan gör vi annat också, men det gör vi utöver heltid, säger Katarina Widegren.

"Annat" kan för Katarinas del till exempel innebära att formge en bröllopsfestlokal när Jamtli inviger sin nya kyrka imorgon, söndag.

– Uppdraget var att det skulle vara nutida men med traditionella jämtländska anor, säger hon.

Hon har beställt hantverk från länet och resultatet är en lokal som går i vitt, guld och rosa.

– Det är aningen kitschigt, men hemslöjdskitschigt, säger hon.

I fjol tävlade Katarina i STF:s tävling om moderna landskapsdräkter för Jämtlands del. Annelie var modell för den alternativa folkdräkten.

I morgon söndag säljer de sina smycken på Jamtli. Men numera ser de marknader mer som marknadsföring än säljtillfälle.

– Och så är det bra att få direkt feedback, man hör vad folk säger då de tror att vi inte riktigt hör.

I ett längre perspektiv hoppas de kunna lägga ut bitar av administrationen och själva koncentrera sig på design och tillverkning.

– Det vore roligt att få det att gå runt utan att stampa på våra principer, säger Katarina.

Mer läsning

Annons