Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnförbjuden Bond överklagas

Annons


Den nya Bondfilmen "Quantum of solace" barnförbjuds av biografbyrån. Men filmbolaget vill ha elvaårsgräns och överklagar beslutet.

"Ett stort antal blodiga nedskjutningar varav några med ren avrättningskaraktär. Våldsamma slagsmål med knivskärningar, en man som huggs med glasskärvor i ben och rygg samt man som huggs med yxa i foten. Innebär att filmen bedöms kunna medföra risk för psykisk skada hos barn under 15 år."

Så motiveras det beslut från Statens biografbyrå som innebär att "Quantum of solace" med Daniel Craig i huvudrollen som James Bond blir barnförbjuden i Sverige.

Från filmcensorns minnesanteckningar finns också följande passus som komplement till beslutet:

"Våldsamma närgångna skildringar av blodiga slagsmål, explosioner, skräckslagna människor, skottlossning, eldstrider, bilder på döda människor, en man får ett yxhugg i foten."
Överklagan inlämnad

Men än är saken inte avgjord. Filmbolaget Sony har överklagat biografbyråns beslut till kammarrätten. Sony vill att filmen ska tillåtas från elva år, vilket skulle innebära att även sjuåringar kan se den.

Sonys svenske vd, Zoran Slavic, avböjer dock att kommentera överklagandet.

Av de tre senaste Bondfilmerna var "Casino Royale" och "Tomorrow never dies" barnförbjudna medan "Die another day" hade elvaårsgräns.

Mer läsning

Annons