Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ZZ Top blev Cirkus Scott

/
  • Det blev inget gästspel av ZZ Top på Jämtkraft arena i sommar. Däremot föreställningar med Cirkus Scott.foto: scanpix, marie birkl

Från ZZ Top och Pussy Cat Dolls – till Cirkus Scott. Förvänta dig bara trumpetande elefanter på Jämtkraft Arena i sommar, för någon stor, internationell artist kommer inte dit den närmaste framtiden.
– Nej, det tror jag inte att det gör. Ingenting är hett just nu, om jag sa det skulle jag ljuga. Vi kör cirkus i stället, säger Rolf Lohse.

Annons

För bara några veckor sedan tändes hoppet om en konsert med en världsartist på Jämtkraft Arena i sommar. Förhandlingar pågick med skäggen i ZZ Top och man förde även diskussioner med bland andra Rod Stewart, Pussy Cat Dolls och Ozzy Osborne.

Men de stora namnen visade sig i slutänden bli för dyra, det handlar, enligt Rolf Lohse, om mångmiljonbelopp. Och nu ser det alltså ut som om rockmusiken är utbytt mot ”Största möjliga tyssstnad.” Den 24–26 juli kommer nämligen Robert Bronett och Cirkus Scott till arenan. Men tältet lämnar de hemma, det blir en familjeföreställning under bar himmel.

Jämtkraft Arena, som invigdes för två år sedan, har 5 000 sittplatser men en publikkapacitet på hela 30 000 personer vid konserter. Rolf Lohse tror därför att det måste till något alldeles extra om besökarna ska komma från när och fjärran.

– Det finns inget svenskt band som fyller en sådan arena. Det är skillnad när det är festival då folk vill gå ut och festa.

Anders ”Tjacka” Söderberg har lång erfarenhet av den internationella artistmarknaden. Han har bland annat arrangerat stora konserter med Rod Stewart och Elton John på Norrporten Arena i Sundsvall, som har en publikkapacitet på cirka 27 000 personer och sittplatser för 7 000. Han tror att det är fullt möjligt att gå i land med en ansenlig internationell bokning även i Östersund.

– Ja, varför skulle inte det gå? Men det gäller att ha en stark samarbetspartner, säger Anders, som själv samarbetet med arrangören Live Nation under flera år.

Däremot tror han, precis som Rolf Lohse, inte att det i dagens läge finns något svenskt band som äger dragningskraften att fylla en arena av Jämtkrafts storlek och det dessutom i Norrlands inland.

– Gyllene Tider lyckades locka 15 600 människor till Norrporten Arena för några år sedan, men det är det nog inga svenska band som skulle lyckas med nu. Men är det också svårt att säga om ZZ Top hade dragit fullt.

– Sundsvall har också många stora städer i närområdet som gör det enklare med sådana typer av bokningar. Å andra sidan har ni Trondheim, säger han.

Rolf Lohse har trots allt inte förlorat hoppet om att ge Östersundspubliken en konsertupplevelse i framtiden.

– Mycket kan hända, det pågår trevande diskussioner kan man säga. Vi försöker hitta samarbetsparters, även i andra länder som Norge eller Danmark. För om en artist ska komma bara till Östersund blir det för dyrt, säger han.

Mer läsning

Annons