Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zoom eller millimeter

Ibland dyker frågan upp vad som är skillnad på zoom och millimeter i fotografiska sammanhang. På de små digitalkamerorna räknas brännvidden oftast i zoom, exempelvis 10X zoom. På objektiven till systemkameror räknas brännvidden i millimeter, exempelvis ett objektiv med 20 – 70 millimeter. Vad är då skillnaden? Zoom är hur många gånger en bild förstoras. Är zoomen tio gånger betyder det att exempelvis millimetrarna har ökat från 20 till 200. Därför går det aldrig att veta den exakta brännvidden bara genom att höra exempelvis 2X zoom, man måste veta hur många millimetrar objektivets minsta brännvidd är.

På bilden, som är fotograferad från Arctura mot Oviksfjällen, ser ni i ordningsföljd: 21 mm, 45 mm, 91 mm, 260 mm och 780 mm. Eller 37X zoom, eftersom 780 (millimeter) / 21 (millimeter) = 37.