Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zooägare: Dödlig attack var inte oväntad

Ägaren till Frösö zoo, Åke Netterström, är inte förvånad över den dödliga varg- attacken på Kolmårdens djurpark.

– Ensam betyder döden. Det är bara en fråga om när.

I söndags dödades en kvinnlig djurskötare i 30-årsåldern av en vargflock på Kolmårdens djurpark. Vad som utlöste vargarnas attack är inte känt eftersom kvinnan var ensam inne i varghägnet.

På Frösö zoo finns i dagsläget tre vuxna vargar och en kull med årsungar. Djurparksägare Åke Netterström tycker inte att vargar ska präglas för mycket av mänsklig närvaro.

– Kolmården har stuckit ut hakan med sitt sätt att sköta vargar och har försökt göra vargarna till hundar, bland annat matat ungarna med nappflaska och så vidare. De har sagt att det är helt ofarligt men jag är emot allt det där och vi har valt en helt annan väg här på djurparken, säger han och fortsätter:

– Vi håller inte på med nappflaskor och sådant skit och inbillar oss inte att vargarna är hundar som man ska gosa med. Gör man det så sker det förr eller senare en allvarlig olycka.

Åke Netterström anser att rovdjur, som exempelvis vargar, alltid ska betraktas som rovdjur och att vissa instinkter sitter mycket djupt rotade.

Han tycker att olyckan på Kolmården är oerhört tragisk, samtidigt är han inte särskilt förvånad. Att försöka tämja vargar på det sättet innebär alltid en risk enligt Åke Netterström. Han säger att vargarna lätt blir en sorts hybrider. Halvtama rovdjur som är svåra att lita på.

– De tappar sin naturliga rädsla för människan men har samtidigt kvar mycket av sin rovdjursinstinkt. Och det kan vara farligt.

På Frösö zoo lämnas vargarna i princip helt i fred. Om skötare behöver gå in i hägnet så är de alltid två eller helst tre. En har alltid till uppgift att enbart hålla koll på vargarna och se till att de inte kommer för nära. Kolmården har efter olyckan beslutat att helt sluta med den aktivitet som kallats för närkontakt varg där besökare har fått komma nära den aktuella vargflocken.