Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zombieland En underhållande bagatell

/
  • Zombierna har tagit över i ”Zombieland”, även på nöjesfälten.Foto: Columbia PicturesPhotography by: Glen Wilson

Biostaden

Genre: Rysarkomedi

Premiär: 23 oktober 2009

Med: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone med flera

Regi: Ruben Fleischer

Speltid: 1 tim 27 min

Censur: 15 år

Annons

Betyg: 4 Jösses vad det kommit många zombiefilmer på senare år. Amerikanska ”Zombieland” tar sig an ämnet på ungefär samma sätt som brittiska ”Shaun of the dead” för några år sedan – med komik och fullständig respektlöshet.

”Zombieland” utspelar sig i en värld som drabbats av ett globalt extremutbrott av galna ko-sjukan, med effekten att mänskligheten förvandlats till zombies.

Collegestudenten Columbus (Eisenberg) har genom ett nitiskt regelverk innehållande över 30 punkter lyckats undvika att bli biten. Fyra regelexempel - undvik toalettbås, skjut dem alltid med minst två skott, kolla bilens baksäte och uppskatta de små sakerna i livet.

I sitt sökande efter en zombiefri plats möter Columbus enmansarmén Tallahassee (Harrelson) och ett par systrar som gjort bedrägeri till en konstform även i den postzombieapokalyptiska världen.

Motvilligt bildar de en allians mot omvärlden. Harrelson är i storform när han formar Tallahassee till en variant av genombrottsrollen i ”Natural born killers”, men här med ett bultande varmt hjärta under den skoningslösa ytan.

”Zombieland” är utan tvekan en bagatell, men en ytterst underhållande sådan. När dessutom Bill Murray dyker upp i en skruvad cameo som tar en ända med förskräckelse känns resultatet länge felfritt.

Tyvärr verkar manusförfattarna själva ha drabbats av zombiesjukan framåt slutet, finalen är förbluffande korkad med tanke på hur smart alla inblandade betett sig hittills. Synd, för annars hade ”Zombieland” varit en fullträff.

Mer läsning

Annons