Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zlatan spred skräck

/

Han spelade fram Johan Elmander till ett kanonläge, han nickade bort två hörnor framför eget mål. han var överallt på banan (till och med i höjd med sin egen försvarslinje) för att dirigera spelet, ja, han blev till och med varnad och är avstängd i nästa match.

Annons
Det var mycket kapten Zlatan i matchen mot Portugal, åtminstone i den första halvleken. Snacket inför lördagskvällens rysare handlade mest om mötet mellan Zlatan Ibrahimovic och Cristiano Ronaldo, två av fotbollsvärldens golden boys.
Den matchen vann Zlatan med 11-0, nåja 11-2 då ..., om vi ska prata pingissiffror, där Zlatan spred skräck bland sina motståndare var Ronaldo bara gnällig på domaren.
Att Sverige och Portugal spelade 0-0 var Johan Elmanders fel. Han brände tre riktigt heta rökare, i full matchform hade han satt minst ett av de möjligheterna och blivit hela nationens hjälte.
Ni känner till förspelet; hela den svenska landslagstruppen såg ut att ha hemsökts av en nära släkting till digerdöden och spelare efter spelare försvunnit ur laguppställningen. Kvar fanns en handfull rutinerade som tillsammans med ett antal nybörjare (Majstorovic, Safari, Sebastian Larsson, Holmén, känn på de namnen i det här sammanhanget) skulle försöka stå pall mot Portugals världsartister.
Det gick alldeles utmärkt. Sverige var bättre än Portugal och jag håller med Lasse Lagerbäck; jag är väldigt nöjd med prestationen men missnöjd med resultatet.
Men; 0-0 är i varje fall en poäng och en poäng är så viktig i den här gruppen där alla, i varje fall väldigt många, ser ut att kunna dänga varandra.
Vi fick se Sverige starta på ett lysande sätt, i inledningen körde man faktiskt över sina motståndare. Jag räknade med fyra stekheta målchanser före paus, ofta frambringade efter kreativa spellösningar. Portugal hade en enda när Ronaldo brassade över Andreas Isakssons ribba från nära håll.
I andra halvlek orkade inte Sverige störa den portugisiska försvarslinjen på samma sätt. Zlatan och Elmander tröttnade samtidigt som det svenska mittfältet blev kvar på just mittfältet. Och de gånger man hotade sina motståndare blev det för dålig kvalitet på inspelen.
Man kan säga att matchen tappade väldigt mycket i kvalitet i den andra halvleken. Dock; det svenska laget höll ihop organisationen på ett föredömligt sätt och det kändes aldrig farligt när portugiserna hade bollen, inte ens när Ronaldo höjde tempot.
Jag var före avspark mest oroad över hur den svenska backlinjen skulle klara sig när chefen Olof Mellberg inte fanns på plats. Den oron var inte befogad. Daniel Majstorovic var banans kung. Den förre MFF-spelaren, som numera håller till i Grekland (AEK Atén), har vuxit klasser i den blågula tröjan när han äntligen fått chansen. Bra mot Albanien och mot Ungern, lysande nu.
Sebastian Larsson och Samuel Holmén var också riktigt bra men hjälptes i sitt arbete av att Kim Källström fick en något mer tillbakadragen roll än vad jag hade tänkt mig. Det gjorde att Larsson och Holmén kunde koncentrera sig på kantjobbet och de kunde inte ha skött det på ett bättre sätt.
Men en sån här härlig oktoberkväll måste naturligtvis hela laget få en blomma för sin insats, även om det inte blev den sprakade fotbollsfest som vi hade hoppats kunna få berätta om för barnbarnen i framtiden.
Men, som sagt; en poäng är trots allt en poäng!

Mer läsning

Annons