Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Zlatan ovärderlig för svensk fotboll"

Förra lördagen var han FIFA-delegat på Champions League-finalen, i onsdags på landskamp på Parken i Köpenhamn och veckan avslutas med Norrlandsläger i – Junsele.
– Det är fantastiskt att få vara här och följa dessa talanger, säger Karl-Erik Nilsson och ler med hela ansiktet.

Nilsson är Svenska Fotbollförbundets ordförande sedan mars 2012 då han efterträdde Lars-Åke Lagrell och som en av idrotts-Sveriges största makthavare är han en jagad person, och kanske just därför trivs han så bra på Norrlandslägret i Junsele.

Och Karl-Erik hade inget emot en lång pratstund om bland annat Norrlandsfotbollen, Zlatan och bilgåvan till Anders Svensson. Bland annat.

– Det är otroligt häftigt att vara här bland 350 ungdomar som verkligen brinner för fotboll. Det här är verkligen en skön kontrast till andra frågor man pysslar med, säger Karl-Erik.

– Att få vara här på klassisk mark är en stor upplevelse. På väg hit räknade jag ut att 10 000 ungdomar passerat här på Norrlandslägret under de här 28 åren. Jag trivs verkligen med mitt uppdrag och den här typen av aktiviteter är nog det roligaste. Alla frågor vi jobbar med är inte så rosenskimrande.

Hur ser du på Norrlandsfotbollens framtid?

– Det är en del av landet som lider av avfolkning och underlaget blir hela tiden sämre, men det finns fortfarande massor av talanger här. Dessutom görs det satsningar på att bygga fler hallar och konstgräsplaner.

– Tittar man på spelarna i våra ungdomslandslag så är det spelare som fostrats i små klubbar och sedan gått vidare och breddföreningarna har ett stort ansvar i att skapa trygghet och trivsel och de gör klubbarna bra, och det gäller naturligtvis också klubbarna i Norrland.

– I Junsele, för att ta ett exempel, spelar 90 ungdomar fotboll och det är väldigt viktigt sett ur ett samhällsperspektiv. Dessa ungdomar mår bra, får röra på sig och det är fostrande.

På tal om något annat: du tog över efter Lars-Åke Lagrell, jobbar du annorlunda än vad han gjorde?

– Det går inte att jämföra. Lars-Åke kom in när det var tufft ekonomiskt, jag i ett läge då förbundet står väldigt starkt.

Vad är viktigast för SvFF just nu?

– Vi har satt upp 13 tydliga strategiska mål som gäller både vår samhällsroll och vår roll i ett internationellt perspektiv. Man kan sammanfatta det med tre baser som handlar om fotbollens utveckling, föreningens roll och marknadsfrågor. I detta jobbar vi med vår samhällsroll, att få fram fler välutbildade ledare och att nå sportsliga framgångar.

– Men det viktigaste är att vi blir bättre på att kommunicera, vi måste förmedla samhällsnytta. I dag ser vi bara rubriker runt toppfotbollen, vi måste tränga oss igenom det, bli mer transparenta.

På tal om rubriker, det blev ett herrans liv om gåvan till Anders Svensson, en bil.

– Ja, vi måste sluta göra det så enkelt för media (skratt). Nu har det hänt och vi måste stå för det, men jag önskar att vi hade det ogjort. Det var inte bra och jag är förvånad att inte fler lokalrevyer tog upp det här.

– Och ja, det är klart att vi ska hantera det här med Therese (Sjögran) på ett snyggt och värdigt sätt då hon slutar i landslaget.

För övrigt känns det som om allt ljus just nu är på Zlatan när det handlar om (landslags)fotboll.

– Det är oerhört positivt. Han är fullständigt unik och han skapar ett fantastiskt stort intresse runt fotbollen. Han är ovärderlig för svensk fotoboll.

Men det kommer en tid efter Zlatan också, vad händer då?

– Vi har inte så många just nu som är tongivande i sina klubblag, men så har det varit tidigare också. Vi får vänja oss och i stället skapa ett oerhört starkt kollektiv, vi är bra på sådant.

Till sist, det har varit en turbulent vår med bland annat våld och dödsfall runt fotbollen, hur går ni vidare?

– Det finns inte bara en lösning, det är inte bara en som har ansvar. Vi behöver en skarpare lagstiftning och vi måste få de goda och kloka supportrarna agera mot de arga. Vi har 3000 föreningar som ägnar sig åt det bästa som finns och vi får aldrig tappa tron.