Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zlatan - den store folkbildaren

Zlatan Ibrahimovic kommer att bli ihågkommen för sina klacksparkar, men också för att han fick många att öppna en bok för första gången. Vad biografin "Jag är Zlatan" har betytt för läsfrämjandet kan knappast överskattas.

Det finns två starka tendenser när det gäller läsande just nu. Den ena är att folk läser och diskuterar böcker som aldrig förr. I bokcirklar, på bloggar, facebook och twitter. Studieförbundens författaruppläsningar lockar stor publik. I tv tar bokrecensioner och författarsamtal allt större plats. LT:s kulturprojekt Jämtland läser och ÖP:s bokcirkel är delar av den här folkrörelsen.

Parallellt syns en annan trend. Läsförmågan hos unga sjunker, framför allt hos pojkar i tonåren. Skolverkets undersökning av femtonåringars läsvanor visar att bara hälften av killarna läser för nöjes skull. Motsvarande siffra för tjejerna är 75 procent. Ingen kan förklara skillnaden. Att killarna föredrar datorspel är känt, men inte varför.

Bo Sundblad, läsforskare vid Stockholms universitet, pekar särskilt ut pojkar på landsbygden som ett bekymmer. De är uppvuxna i en kultur där det anses omanligt att läsa böcker. Där papporna tidigt talar om för sina söner att "de minsann aldrig har öppnat en bok i hela sitt liv, men klarat sig bra ändå".

Och förr var det så. Man klarade sig utmärkt utan att läsa böcker. Men det är andra tider nu. I dag är det viktigare än någonsin att förstå vad vi läser. Från att ha varit medborgare i ett samhälle har vi blivit kunder på en marknad som påverkar det mesta i vår vardag. Vi förväntas själva studera allt från elbolagens avtal till friskolekoncernernas bokslut, annars riskerar vi att välja fel och bli förlorare.

För en ung människa på glesbygden kan ett körkort vara livsviktigt. Särskilt pojkar har ofta stora problem att läsa in teorin. Och bokläsning är en viktig nyckel till läsförståelse. Skönlitteratur tycks vara extra viktigt. Det är här Zlatan kommer in. För många har hans biografi varit ett bevis för att böcker kan vara något man läser frivilligt. Bo Sundblad går så långt som att påstå att "Jag är Zlatan" har räddat unga killar genom gymnasiet.

Vart femte bibliotek har försvunnit de senaste 15 åren. Man kan se det som en naturlig strukturomvandling. Snart finns all information tillgänglig för alla, sökbar och gratis. Vad ska vi då med bibliotek till? Svaret är att det finns många skäl att värna om biblioteken som samlingsplatser. Att barn har tillgång till ett bibliotek har visat sig betyda mycket för deras läsutveckling. Och i ett samhälle där hela ekonomin är beroende av vår konsumtion behöver vi offentliga frizoner där vi inte förväntas vara konsumenter. Där vi slipper köpa något utan bara kan sitta och läsa.

Om Zlatans eftermäle kommer att handla om hans briljans i straffområdet - eller hans insatser för tonårskillars läsförståelse, det återstår att se.