Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zetterberg kapten: "Otroligt ärofyllt"

Henrik Zetterberg gör sitt fjärde olympiska spel i Sotji. Det blir hans första som kapten. Det stod klart när Tre Kronors trupp presenterades under tisdagen.

– Det ska bli skoj och det är klart att det är otroligt ärofyllt, säger Zetterberg, som tror att det här blir hans sista OS.

Att Henrik Zetterberg skulle komma med i OS-laget var ingen högoddsare.

Fröbundskaptenen Pär Mårts presenterade truppen under onsdagen - men redan i somras fick Detroit Red Wings-kaptenen beskedet att han kommer få åka till Sotji i februari.

– Vi var några som fick veta det tidigt. Jag fick veta att jag skulle bli kapten då också, säger Zetterberg när vi når honom efter ett träningspass med Detroit sent på tisdagskvällen, svensk tid.

Mårts behövde ingen betänketid.

– Kanske den bästa spelare jag har coachat. Henke har allt, både offensivt och defensivt, säger Mårts till TT.

Henrik Zetterberg igen:
– Det är fortfarande mycket som kan hända, men det är klart att det är kul att få veta hela laget nu. Nu får vi se under den sista månaden om det blir några skador och sådant, men det ser ut som att vi får ett bra lag, säger Zetterberg.

Ett guldlag?
– Ja, det har vi. Vi har så pass bra spelare att vi kan ta guld, men det är det fler nationer som har också. Det kommer att bli en jämn turnering och det gäller att få ihop det när vi kommer dit. Det gäller att spela ihop sig under turneringens gång för vi hinner inte träna så mycket tillsammans.

Zetterberg får med sig fem (!) lagkamrater från Detroit i form av målvakten Jonas Gustavsson, Jonathan Ericsson, Niklas Kronwall, Daniel Alfredsson och Johan Franzén.

– Kul och det gör att det känns lite extra. Vi reser dit tillsammans och hoppas på att få två roliga veckor ihop, säger "Zäta".

Han tycker att det är smart av Pär Mårts att välja flera spelare från samma lag.

– Man har inte mycket tid när vi kommer dit. Då är den kemi som man redan har mycket värd.

Förbundskaptenen berättade under presskonferensen att han ser Zetterberg som forward i OS.

– Jag spelar både forward och center här i Detroit. Jag och Dastjuk turas om och jag ser inget problem med det alls.

Vet du vilka du kommer att spela med?
– Nej. Vi har inte pratat om det. Vi får se och det har väl mycket att göra med vilka som är friska och så också.

Jimmie Ericsson blev den ende spelaren från SHL som kom med – och Zetterberg är inte överraskad.

– Mårts har hela tiden sagt att det ska komma med någon från Sverige. Jimmie är väldigt bra både offensivt och defensivt och en ledartyp, så jag är inte förvånad över att ha kom med.

33-årige Zäta berättar att det funkar bra att spela efter diskbråcket och att det åtminstone inte har blivit värre efter comebacken. Han ser nu fram emot sitt fjärde OS – men tror också att det blir det sista.

– Rent logiskt så tror jag att det är det. Jag är 37 inför nästa och det är både många år och många matcher innan dess …