Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zara Larsson nöjer sig inte med Sverige

Hon slog igenom i fjol med ep:n "Introducing" och hitsingeln "Uncover". Nu har Zara Larsson ny musik på gång och satsar stort i USA.
– Det har aldrig funnits något annat alternativ, säger hon.

Annons

Precis innan intervjun har Zara Larsson skrivit nationella provet i engelska, men skolan är ingenting som den 16-åriga artisten bryr sig särskilt mycket om.

– Det hade varit enklare om man pluggar för att bli läkare eller så. Man kan ju inte plugga till att bli artist, så jag känner inte direkt någon motivation i skolan.

Efter succén med ep:n förra året har hon i stället tillbringat mycket tid i Los Angeles. I höst släpps debutalbumet i två olika versioner; ett i Sverige och ett i USA. Att få ett stort internationellt genombrott har alltid varit Zara Larssons högsta dröm.

– Det är svårt att säga hur nära det är, jag har ju inte släppt någon låt i USA än. Det blir nog närmare släppet som jag kanske känner att det kan bli något. Men vem vet, det kan ju bli värsta floppen.

I Sverige släpptes precis den nya singeln "Carry you home" och musikvideon spelades in i just Los Angeles.

– Låten kändes helt rätt. Jag tror att vem som helst kan relatera till den och responsen har redan varit jättebra.

Sedan genombrottet har Zara Larsson blivit en förebild för många och hon har hundratusentals följare på sociala medier. Nyligen lade hon upp en bild på Instagram med en lång text om att hon är trött på att alltid "vara perfekt".

– Det finns en konstig skev bild om att allt ska vara perfekt. Det finns också en sådan konstig dubbelmoral med det hela. Ena sekunden ska alla vara sexiga, annars är man skitful. Men om någon är sexig blir hon kallad slampa.

Feminism är något som hon tycker är väldigt viktigt.

– Feminism handlar om att det ska vara jämställt. Inte bara i Sverige, utan i andra länder också. Så det är självklart viktigt. Jag är absolut ingen manshatare som tycker att kvinnor är bättre än män, det är inte alls vad feminism handlar om.

Zara Larsson säger att hon inte försöker tänka för mycket på jobbiga saker, som framtiden till exempel.

– Men helst vill jag i framtiden kunna producera, skriva och sjunga. Kanske inte göra allt själv, men att vara med ännu mer i hela processen. Det vore coolt.

Hur gör man för inte få hybris av framgången som 16-åring?

– Det skulle jag lätt tro att man kan få, men jag ser inte mig själv där. Det handlar om att omge sig med bra människor som säger ifrån för att de bryr sig. Du kommer ingenstans utan ett bra team bakom dig, det är halva framgången.

Natalie Demirian/TT

natalie.demirian@tt.se