Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zagajewski lyssnar till världen

/
  • Inte heller som ung poet på 1970-talet var Adam Zagajewskis lyrik särskilt politisk, men hans dikter belades ändå med officiellt publiceringsförbud av kommunistregimen. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Den polske poeten Adam Zagajewski skriver modest mystik. I det grå ser han det stora men utan att vara enbart exalterad.

– I dag ser man inte längre mysterierna bakom vanliga saker, men de finns.

Annons

I "Antenner i regn", hans samlingsutgåva som just kommit på svenska, handlar en av dikterna om mystikern William Blake. Den brittiske 1700-talspoeten såg nya världar i varje sandkorn, himmelriket i var vild blomma.

Adam Zagajewski däremot skriver mer stillsamt om en ung Krakowstudents förmåga att absorbera livets mysterier.

• En hänförelse i det vardagliga?

- Jag skulle vilja säga att Blakes hänförelse är densamma inte bara som min utan som alla poeters. Blake var förstås mer specifik, han såg Gud fader i ett träd, men på sätt och vis handlar all poesi om det, om upptäckten av att det finns något utöver det fysiska, botaniska eller kemiska. Lyckligtvis behöver jag inte säga vad, inte ens i en intervju, eftersom jag inte vet vad det är.

Han ler. Den poetiska transcendensen behöver inte nödvändigtvis vara religiös, enligt Zagajewski som trots sitt mer modesta tonläge inte tar avstånd från Blakes förmåga att se änglar i trädkronorna, tvärtom.

- I dag skäms vi mer eller mindre, tidens konventioner har omintetgjort våra visioner.

Vi ses på Dramaten i Stockholm. Adam Zagajewski, nyss influgen från Krakow, ska delta i en poesiafton. Han talar lättsamt och vänligt, men med skärpa i blicken.

Czeslaw Milosz är en av hans mästare, Wislawa Szymborska träffade han nyligen. Liksom Szymborska skriver Zagajewski i en relativt lättillgänglig tradition. Poesivännerna har honom också på sina Nobelönskelistor även om den polska poetkvoten förmodligen är sprängfylld.

• Följer du den yngre polska lyriken?

- Naturligtvis, den generation som är runt 40 förkastar ofta den äldre som gjorde polsk poesi till världslyrik. De driver med de äldre poeterna. I stort tycker jag att de yngre väljer bort allvaret framför det skämtsamma eller för en enkel naturalistisk användning av språket, en utveckling av det talade språket.

Det kan tyckas rätt gammaldags. Zagajewski försvarar en europeisk symbolism där mysterierna finns närvarande överallt.

Själv skriver han ofta med självbiografisk bakgrund. Titeldiktens antenner visar sig vara en lågmäld hyllning till hans far, ingenjören och motståndsmannen som jobbade med radiosändare. Men antennerna är också en bild av ett för Zagajewski centralt tillstånd.

- De är en symbol, de står för ett element av kontemplerande, antenner är helt passiva, och jag tycker om den här passiviteten, det här lyssnandet till världen.

Flera dikter utgår från gatunamn. "Långgatan" heter en, i Anders Bodegårds svenska översättning. Långgatan, det kanske vanligaste gatunamnet i Sverige, var också den unge Zagajewskis första adress som nyanländ student i Krakow.

- Folk som växer upp i samma stad som de sedan studerar i känner inte till det här enorma äventyret i att byta stad. Jag blev aldrig besviken på Krakow.

1981 flyttade han ändå till Paris. Enligt hans officiella biografi eftersom han var tvungen, hans diktning var belagd med officiellt publiceringsförbud av kommunistregimen.

- Åh, det är mer romantiskt. Jag var inte tvungen, det var för en kvinna skull.

I dag har han sedan länge flyttat tillbaka. Men ända sedan Parisåren tryggar han sin försörjning genom att några månader varje år undervisa vid amerikanska universitet. Det blir många resor, vilket också avspeglas i hans verk.

- En belgisk akademiker skrev en gång en essä om alla fordon i mina dikter. Jag hatar dagen före resan, att packa är fruktansvärt. Du måste vika ihop ditt liv och passa in det i en resväska. Men när du väl är på ett flygplan eller tåg är du fri, i ett ingenmansland, ibland är det ett tillstånd av upptäckt.

Mer läsning

Annons