Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxmännen ville tvinga22-åringen att avrätta

Den kidnappade mannen skulle utföra en avrättning åt de båda Bräckeborna. Ställde han inte upp skulle han själv dö. I går häktades de så kallade yxmännen misstänkta för bland annat olaga frihets- berövande.

Annons

Händelsen inträffade sent i lördags kväll. Den 22-årige mannen, som är bosatt i Ånge, ringde polisen och berättade att han fått ett samtal där några personer sagt att de skulle komma hem till honom och slå sönder hans bostad.

Det visade sig vara ett mycket konkret hot. En stund efter samtalet dök nämligen tre män upp hos Ångebon.

En av männen var passiv medan de två andra var mycket hotfulla. Båda hade yxor och påkar med sig som de använde för att vandalisera 22-åringens bil och bostad. Han fick också ta emot slag med tillhyggena men fick inga allvarligare skador av misshandeln.

De två yxmännen bor för närvarande i Bräcke. En av dem mer permanent medan den andre har uppehållit sig i samhället den senaste tiden men är skriven på Västkusten.

LT har talat med en person med insyn i utredningen och enligt honom så har de två våldsmännen flera gånger hotat 22-åringen till livet. Den aktuella kvällen sade yxmännen åt 22-åringen att han måste följa med och avrätta en person. Om han vägrade utföra avrättningen skulle han själv mista livet.

De båda yxmännen försökte också pressa pengar av sitt offer och tvingade med honom till en bank-omat. Försöket att pressa 22-åringen på pengar lyckades inte och han släpptes efter det.

En tänkbar anledning till gärningen, förutom att yxmännen ville ha pengar, är hämnd. Den person som LT talat med uppger att 22-åringen vittnat mot de båda männen i en tidigare brottsutredning och att de därefter hotat honom flera gånger. De båda gärningsmännen kunde efter händelsen gripas av Jämtlandspolisen på E 14 mellan Ånge och Bräcke.

LT:s källa hävdar bestämt att det inte handlat om någon uppgörelse i undre världen vilket åklagaren tidigare misstänkt. Han säger att den 22-årige Ångebon blivit utsatt för två kriminella som vill hämnas för att han vittnat mot dem. Eftersom källan har insyn i utredningen är han också övertygad om att händelsen är ett solklart fall av människorov och inte, som åklagaren misstänker, ett fall av olaga frihetsberövande som är ett lindrigare brott.

De båda gärningsmännen häktades i går misstänkta för bland annat övergrepp i rättssak, misshandel och olaga frihetsberövande.

Mer läsning

Annons