Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yxmännen dömda

Unga yxvandaler dömda efter våldsam kväll i Strömsund. Den centrala gärningsmannen har gjort sig skyldig även till mycket annat.

LT har tidigare rapporterat om den grupp ungdomar som yxat sig in genom en lägenhetsdörr i Strömsund. När hålet i dörren blivit tillräckligt stort sträckte en av dem sig in och låste upp. Två av förövarna gick därefter in och misshandlade lägenhetsinnehavaren och tog dennes mobiltelefon.

Under tisdagen föll domen. I tillägg till den våldsamma kvällen i mitten av januari har en av ungdomarna gjort sig skyldig till flera andra brott, tillsammans med flera andra gärningsmän.

Han är runt 20 år och hemmahörande i Strömsund. Den aktuella dagen var han upprörd över att en annan person i samma ålder skulle ha köpt ut sprit till hans lillasyster. Han begav sig därför på eftermiddagen till killens bostad och slog sönder bakrutan och en lykta på dennes bil. På kvällen var gärningsmannen på fest och tillsammans med tre andra personer, mellan 19-21 år gamla, hem till bilägaren igen. Syftet var att skrämma upp personen, och frågan kvarstår om alla tre visste vad initiativtagaren hade i siktet. Vad som hände sedan är känt.

Den centrala gärningsmannen döms för skadegörelse, hemfridsbrott och misshandel efter den våldsamma kvällen. Av de andra som varit inblandade döms en för hemfridsbrott, en annan för misshandel, hemfridsbrott och stöld och den sistas åtal ogillas eftersom det inte kan bevisas att han varit delaktig.

Den centrala gärningsmannen har haft fler brottsliga aktiviteter för sig det senaste halvåret. Dagarna innan yxkvällen stal han tillsammans med andra okända gärningsmän flera olika saker, bland annat ett par extraljus som satt på en personbil som användes av polisen och stod utanför polisstationen.

I höstas gjorde han sig skyldig till fortkörning och stal tillsammans med andra i samma ålder en båt och andra prylar till höga värden pengar.

Trots de många brotten döms han till skyddstillsyn med samhällstjänst 140 timmar. Eftersom han när brotten begicks var så pass ung anser tingsrätten att han har möjlighet att ändra färdriktning i livet.