Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yvig glädje inspirerad av street art

På lördag förvandlas konstgalleriet Urbn Arts till "Lyckans gata". Marléne Nilsen har lekt med färg och bokstäver i sin vilja att fånga glädjen.

– Javisst ja, där var det ju nymålat.

Marléne Nilsen hoppar upp från golvet där hon just suttit och lutat sig mot en av sina målningar. Konstaterar att det svarta linnet fått stora orange färgfläckar på ryggen innan hon obekymrat går vidare i livet. Barfota. Skivspelaren jazzar Melody Gardot och utanför fönstret fortsätter aprilvädret att spela sina spratt.

– Jag har ingen aning om vad det ska bli när jag börjar måla. Efter tre timmar kan jag tänka "wow, var kom det där ifrån?" och då kan jag också se ett sammanhang, säger hon.

Vi befinner oss i hennes ateljé belägen i centrala stan. Rummet är litet, tavlorna i storformat. Trångt, men lustfyllt. Marléne gillar att tänka på sina verk som något som tar plats och blir ett statement i sig, som en möbel. Hon kombinerar kollage, akrylfärg och schablonbokstäver. De sistnämnda blir till ord som uppmanar till "dance", "soul" och "art".

Och så har hon upptäckt skvättandets konstart.

– Det var när jag gick på NUG:s utställning i Östersund som jag kom på att man kunde använda penseln för att skvätta. Då får man en okontrollerad effekt som jag tycker mycket om, säger hon och tillägger att hon är ganska yvig som människa också.

Street art är en stor inspirationskälla. En resa till Barcelona för två år sedan har format henne mycket som konstnär. När butikerna stänger där drar ägarna ner en plåtvägg över dörröppningen. Plåten förvandlas i sin tur till en graffitivägg där gatans konstnärer får härja fritt.

– De målar ovanpå varandra, med färg, textbudskap och porträtt om vartannat. Jag, som alltid har fascinerats av slitna anslagstavlor med flera lagar, kände direkt att jag ville skapa på det sättet.

Marléne Nilsen föddes i Strömsund, men familjen flyttade snart till Föllinge där hon gick ut grundskolan. Föräldrahemmet var kreativt och det kändes självklart för henne att söka sig till estet- och formprogrammet när det var dags att välja inriktning till gymnasiet.

– Ända sedan jag var liten har jag alltid hållit på med något, alltid haft något för händerna, precis som min mamma. Lera, stickning, korgmålning eller något annat.

Därefter studerade hon vid Östersunds konstskola, en tid som bara gjorde henne ännu säker på att hon ville arbeta kreativt. I dag delar hon sin tid mellan två olika roller, den som konstnär och den som restaurangchef på Innefickan.

– Jag tycker att jag orkar med båda och de ger mig olika saker. I restaurangen får jag den sociala biten och i ateljén får jag ur mig stressen.

Förra utställningen hette "Is till eld" och visades hos Lennart Jonasson på Galleri Mono. På lördag är det vernissage för "Lyckans gata" på Urbn Arts. Temat är piggt gult

– Jag kommer att visa 15 verk där jag har lekt med färg och olika budskap. Målet har varit att fånga lyckan och glädjen. Jag vill förmedla en positiv energi och ett glatt budskap.