Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ytterst handlar det om en demokratifråga"

Tre miljoninvesteringar gick från tjänstemannanivå till beslut hos kommunstyrelsen i Krokoms kommun.

Beställaren, barn- och utbildningsnämnden, fick aldrig yttra sig i frågan.

– Ett oerhört nonchalant agerande av det politiska styret, säger Rolf Lilja (S).

Investeringarna gäller tre förskolor i Sånghusvallen, Tulleråsen och på Landön.

Förslaget från tjänstemännen gäller ombyggnader och tillbyggnader för drygt tre miljoner kronor. Investeringsbeslutet fattades av kommunstyrelsen på måndagen.

Flera i oppositionen har reagerat på att barn- och utbildningsnämnden aldrig fick yttra sig i frågan.

– Det har bara varit berett av tjänstemän och på ordförandenivå. Jag vet inte om man tycker att det handlar om lite pengar eller vad det är. Men det är oerhört nonchalant att gå förbi nämnden på det här viset, säger Rolf Lilja, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Två motioner skjuts fram på grund av att ärendena inte var färdiga för beslut.

– Det här är inget nytt. Det råder i många fall en minimal framförhållning inom det politiska styret. Det får inte vara så brottom att man börjar frångå den politiska ordningen. Ytterst handlar det om en demokratifråga, säger Rolf Lilja.

Kommunstyrelsens ordförande Maria Söderberg (C) menar att investeringsbesluten har diskuterats flitigt i nämnden, och att det inträffade handlar om en formalitet.

– Den kritiken som fördes fram är i sak rätt. Formellt var beslutet inte förankrat i barn- och utbildningsnämnden. Men det har diskuterats flitigt under en ganska lång tid, säger Maria Söderberg.

Men är det ett problem att sådana här investeringar inte är förankrade hos den ansvariga nämnden?

– Formellt skulle det ha varit det. Men verksamhetsmässigt är det en bra lösning, säger hon.

Oppositionen yrkade på måndagen att investeringsbesluten för Tulleråsen och Landön skulle återremitteras, på grund av den bristande processelsen. Men de fick avslag.