Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterligare en miljon kubikmeter vatten får användas till konstsnö i Åre

Skistar får rätt att öka uttaget av vatten i Åreälven/Åresjön från knappt 2,1 till 3,2 miljoner liter vatten årligen. Turisterna kommer att behöva mer konstsnö framöver.

Enligt miljödomstolen kommer mer konstsnö i sig inte att bidra mer än marginellt till de negativa konsekvenser som uppstår för ekologin i Åreälven/Åresjön, i samband med sedimentation av material som transporteras nedför sluttningarna.

Skistar anser att uttag av mer vatten är nödvändigt för utvecklingen av skidsystemet och möjligheterna att erbjuda skidåkning av god kvalitet genom hela säsongen.

Vattnet tas från flera pumpstationer.

I nya tillståndet handlar det om 600 000 kubikmeter från en pumpstation i Duved. 400 000 kubikmeter tas från en pumpstation i Tegefjäll. 1,6 miljoner liter vid Arenan, 600 000 liter från pumpstation vid Centrum samt att Skistar får fylla 420 000 kubikmeter i dammen vid Bräckebäcktjärnarna.

Åreälven/Åresjön ingår i ett Natura 2000- område med bland annat värdefulla bestånd av både öring och röding.

Men ökningen av uttagen kommer att ge inga eller mycket små effekter på vattennivåerna, enligt beräkningarna i miljökonsekvensbeskrivningen.

Framför allt har man studerat effekter vid Tegeforsen och Brattlandsströmmarna som är betydelsefulla områden för reproduktion hos fisk. Effekterna beräknas bli mycket små på båda platserna.

Av domen framgår vidare att risken för erosion kan påskyndas genom markexploatering. Utveckling av övrig bebyggelse kring Åre påverkar vegetation och avrinning med åtföljande erosionsproblematik.

Men i dagsläget går det inte att kvantifiera vilka effekter ökad konstsnö har på erosionsproblematiken. Samtidigt kan det inte uteslutas att ökad konstsnö kan påskynda materialtransport.

Men enligt miljödomstolen rör det sig troligen om små effekter i relation till de naturliga processerna.

Riskerna för ras och skred i Åre är däremot störst vid kraftiga eller långvariga regn. Skistar jobbar kontinuerligt med åtgärder som ska minska de riskerna samt sedimenttransporter.

Läs mer: Brottsutredning när Östersund använde för mycket vatten till konstsnö