Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkesprogrammen prioriteras inte

Det är de högskoleförberedande programmen som prioriteras när det gäller bärbara datorer. Målsättningen är att alla elever ska få en lånedator, men det är oklart när det blir verklighet.

Som med mycket annat handlar det om ekonomi.

– Vi har inte haft tillräckligt med pengar för att utrusta alla elever med bärbara datorer. Då har vi prioriterat elever på högskoleförberedande program eftersom att vi har ansett att de kanske har störst användning av datorn som ett redskap i undervisningen, säger Mikael Cederberg, chef på Jämtlands gymnasieförbund.

Planen är att alla ska få möjlighet att låna bärbara datorer så småningom.

– Det blir inte i år i alla fall men jag kan inte svara på när det kan bli. Det handlar om hur elevutvecklingen ser ut och vilken ekonomi vi kommer att ha de närmaste åren.

Eleverna tycker att det känns som att yrkesförberedande program har lägre status än de högskoleförberedande. Kommentar?

– Nej det har inget med status att göra. Tvärtom lägger vi mer resurser på de yrkesförberedande programmen. Normalt kostar ett yrkesprogram mer att driva än ett högskoleförberedande program.

Eleverna poängterar också att lärare ofta missar att boka datorsalar för de elever som inte har bärbara datorer. Och när de väl är bokade, fungerar inte datorerna.

– Vi har ordnat så att eleverna ska ha tillgång till datasalar och att det ska fungera. Det enda jag kan säga här är att det förvånar mig att det inte funkar. Så ska det givetvis inte få vara.