Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yranvecka med skönt utbud

/
  • Lennart Jonasson låter oss möta en kär och galen Ulf Lundell på galleri Bolin & Bastard. Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Lennart Jonasson låter oss möta en kär och galen Ulf Lundell på galleri Bolin & Bastard. Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Det blev fel i en bildtext  i gårdagens konstkrönika från Drejeriet. Bilden till vänster föreställer Jakob Danhards ”Teankekycklingar” och ingenting annat. Vi beklagar misstaget.Foto: Håkan Luthman
  • Fantasifullablom-krukorav Annika Persson.Foto: Håkan Luthman
  • I höskörden. Mats-Åke och Ampawan, till höger Mats-Åkes mamma och till vänster Ampawans släktingar på besök från Thailand.  Ur ”Drottninglandet” som visas på Ahlbergshallen.Foto: Elin Berge
  • Frida Hyvönens specialkomponerade bidrar till magin kring Elin Berges bildspel med 52 fotografier av thailändska kvinnor i Norrlands inland.
  • Stefans tatuering av sin fru och sin dotter.

Storsjöyran har ett skönt kulturutbud. Förra året såg vi bland annat politisk konst i samarbete med Färgfabriken Norr.

Annons

I år skulle det också ha blivit något med Färgfabriken – men vart det tog vägen är i högsta grad oklart. Men strunt samma. Det finns så mycket annat.

AHLbergshallen

På Ahlbergshallen kan vi se det nästan magiska, men samtidigt väldigt realistiska bildspelet ”Drottninglandet”. Drottninglandet är den del av Västerbotten där byarna getts namn av en svensk drottning. De gamla bynamnen försvann för 200 år sedan och i stället blev det Vilhelmina, Dorotea och Fredrika. En på många sätt bortglömd del av Sverige. Men efter Sju älvars väg mellan Umeå och Fredrika har fotografen Elin Berge funnit kvinnor som hjälper detta inland att överleva.

I början av 1970-talet fanns det bara ett tjugotal kvinnor födda i Thailand i Sverige. I dag är de över 20 000. Och mer än 500 Thailandsfödda kvinnor bor i Västerbotten. Under flera år har Elin Berge och hennes kamera varit med några av dessa kvinnor i deras nya vardag, på fest, i jobbet, i naturen, på snöskoterutflykt, med den nya familjen, med varandra och inte minst med den man som oftast är själva förutsättningen för att de kommit till just denna del av världen.

Resultatet av allt är ett slags bildspel. Det är 52 bilder som visas under en dryg halvtimme med speciellt komponerad musik av Frida Hyvönen. Musiken följer bilderna exakt och oftast är det en slags ordlös sång, bara någon enstaka gång kommer ord in.

Magisk realism. Lika otroligt som paviljongen i Utanede. Men samtidigt självklart. För svenskfödda kvinnor flyr dessa delar av landet; ja så säger statistiken entydigt. De nya kvinnorna från andra delar av världen garanterar överlevnaden.

Om det är bra eller om det är dåligt låter Elin Berge tittaren själv ta ställning till. Och förutfattade meningar är aldrig bra i något sammanhang.

Vi ser han och hon på skotern. De sitter där i sina overaller och tittar mot fjället. Han från några meter bort, hon från en plats mer än hundratals mil därifrån. Och tjejgänget som glatt sminkar varandra och hjälper varandra in i klassiska dräkter för att uppföra traditionella danser i bygdegården på idrottsföreningens fest.

Elin Berge har gjort en bildsvit som skänker lugn, nya tankar och Frida Hyvönens musik skapar musikalisk fägring. Denna utställning, i form av ett bildspel, ursprungligen skapad för Västerbottens museum är synnerligen sevärd. Jag önskar bara lite fler stolar att sitta på och bättre mörkläggning.

I dag klockan 15.00 kan man lyssna till Elin Berge själv på Ahlbergshallen. Utställningen pågår till och med lördag.

Bolin & Bastard

För 27 år och en dryg vecka sedan spelade Ulf Lundell i Östersund på sin Kär och galen-turné. Turnén som gjorde Ulf Lundell till bred folkhjälte. På Bolin & Bastard i Östersund kan man just nu se en hel del svartvita fotografier av Lennart Jonasson från den turnén. Dels backstage-bilder från Östersund och dels scenbilder från de åtta utsålda kvällar i rad som Ulf Lundell med band gjorde på Konserthuset i Stockholm som avslutning på samma turné.

Det är bilder som är nära och visar vilken skillnad det var när fotograferna tilläts jobba länge framför scenen och inte bara stressa fram något under en låt som nuförtiden.

Underbara bilder som alla vi som har en plats för Ulf Lundell kan njuta av.

Vernissagedagen kom också en man hastigt in i gallerilokalen. Han ville inte se på bilderna. Han sa bara att: ”Jag tycker du ska ha den här”. Och det han lämnade över var två cd med hela konserten från Z-kupolen i Östersund i juli 1982.

Så om man besöker utställningen och har tur kan man få höra Ulf Lundell hälsa från sin fyraåriga dotter Sanna som är född i Östersund innan han tillägnar henne sin svenska version av Dylans klassiska ”Just Like a Woman”, be vakterna att gå bort från scenen med mera. Annars kan man också läsa en del gamla recensioner från östersundskonserter och se en del av Lennart Jonassons andra porträtt från boken ”Wild Cards”.

Till och med söndag kan man möta Ulf Lundell i bild.

Vill man se honom live har man chansen på Stortorget i morgon kväll.

drejeriet

På Drejeriet i Östersund kan man under sommaren se en speciell sommarutställning döpt till ”Gröna drömmar”. I den lokal där man brukar visa andra visar man just nu kollektivets egna alster. Det har blivit en festlig utställning som leker med keramikens möjligheter och sommar. Mest slående är Jakob Danhards två mycket stora karaffer. Dels en döpt till ”Vår tilltro står till de naiva” med teletubbies på och dels ”Vi skulle aldrig känna igen ett underverk om det så regnade mjölk” med en man med paraply.

Annat att glädja sig över är Åsa Maria Hedbergs lekfulla vattenkannor ”Grön magi” och fantasifulla blomkrukor av Annika Persson.

Drejeriet brukar göra underhållande temautställningar. Nu skämmer de bort oss igen för ”Gröna drömmar” är betydligt roligare än vad sommaren hittills har varit.

Mer läsning

Annons