Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrans lokala ser fram emot att spela på hemmaplan

De mest yran-vana artisterna är nog inte de som spelat på torget flest gånger. Det är nog snarare de vi ser på gatan eller gick i skolan med. De vi hör genom fönstret vid Tingshuset eller ser i Musik Direkt. Nu har de tagit sig ett steg till för att inta yran scenen. Här är årets lokala band.

Annons

Ärade metallhjältar, hiphoplovers, punkdrömmare och poppassionister. Kära trancefantaster och rockentusiaster.

Kanske ett hyllningstal till årets lokala band skulle börja så om Ewert Ljusberg fått bestämma. Yrans lokala utbud bjuder i år nämligen på en rejäl mix soundmässigt. Å andra sidan är det inte särskilt konstigt, med tanke på att många av dem på sätt och vis uppfunnit sina egna musikstilar. Att spelningen på yran betyder mycket för de olika banden är i alla fall en solklar gemensam nämnare.

– Det känns som ett måste att ha spelat på yran om man är ett Östersundsband, säger Karl Tirén, trummis i ett av dem, Our Entry.

Our Entry uppstod för cirka två år sedan och beskriver sin musik som en slags halvprogressiv metal. Men från början var det mest på skoj, enligt sångaren Linus Lundström.

– Sedan upptäckte vi att det var riktigt kul att spela sådan här musik också. Det är bra att bredda sina vyer genremässigt, säger han.

Längst upp på meritlistan ligger länsfinalen i årets Musik Direkt och en turné med förra årets vinnare Await The End, nu är de peppade att lägga en Yran spelning därtill. Enligt bandet är Östersund en bra musikstad som start men de menar också att förutsättningen för att komma ett steg längre är att flytta någon annanstans.

– Moroten är väl alltid att nå ut till fler men i huvudsak spelar vi för att vi gillar det här och nu förstås, säger basisten David Jehrlander, och de andra tycks hålla med.

Årets lokala punk står Prostata för. De har spelat ihop sedan augusti förra året och beskriver sig själva som festivalens snabbaste.

– Vi vill helst ha kaos framför scenen, säger gitarristen Robin Modén. Han och de andra ser fram emot att spela på en festival, och gillar att hardcorepunken får plats på yrans schema i år.

– Förhoppningen är mycket folk och en pepp publik, då blir det en bra spelning, säger basisten Johan Olsson.

Roi Höttur är bandet som verkar i den psykedeliska världen. Volter Hagman är en av killarna som skapat konceptet skogsrock från Åretrakten och säger att deras musik låter lyssnaren försvinna bort från allt annat ett tag. Han vet också ungefär hur bandets framtidplaner ser ut.

– Yran är för oss vad fotbolls-VM är för Svennis. Nu håller vi på att spela in och sen ska vi väl ta över Sverige.

Rappen står Storsjöodjudet för, hiphopkollektivet som för två år sedan gick ihop för att spela in en skiva tillsammans. De 16 rapparna har sedan dess fortsatt i olika konstellationer och hängivet showat på länets scener. Nu delar de scen och tid på yran för att gå loss på beatet och visa vad de kan.

Från den lokala scenen bjuds även Souldrainer, bandet som redan 1998 satte igång sin melodiösa dödsmetall och till yran lovar en ny teknisk lösning för ännu mer tyngd. Trumvärk & Slagord, duon på slagverk och sång som skapar berättande musik utan mellanprat. Legalize Lola, det drygt halvårs färska bandet med sin sjuttiotalsinspirerade ökenrock. Dessutom bjuds det dansant pop på svenska med Bräckebördiga Popterror och energisk retrorock med Årebandet John Duva... Var det någon som sa ljuva jämtlänningar?