Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yran goes Stockholm

/
  • Pulpa var inträngda i ett hörn och hela miljön var knappast inbjudande för den här typen av spelning. Levererade kvalitets-electro gjorde man ändock, även om låtarna kanske trasslade in sig lite i varandra efter ett tag. Kvällen till ära var frontfiguren Patrick Backlund, givetvis, iklädd en t-shirt med texten:
  • Emil Karlsson flög ner samma kvällför att sluta upp med kvällens huvudnummer Pulpa på scen.Emil, som spelar trummor i flera Östersundsband (bland annat Bedroom Eyes), tyckte att snabb-visiten var väl värd mödan.

Patrick Backlund i Pulpa visar gärna sin kärlek till Norrland. Och han verkar inte vara ensam om att älska sin hembygd. När "Yran goes Stockholm" är det allmän uppslutning av jämtlänningarna i exil.

Annons
Det är onsdag kväll och jag befinner mig tillsammans med ett hundratal östersundare på ett hotell på Södermalm i Stockholm. Östersundsbandet Pulpa ska strax bjuda på en skopa elektronisk disco och på våningen under oss pryder fotografen Lennart Jonassons artistporträtt från 15 års Storsjöyror väggarna. Anledningen? Storsjöyran har valt att ställa till med kalas i huvudstaden på grund av nomineringen till Stora Turismpriset.
I konkurrens med bland annat Kolmårdens djurpark har Östersundsfestivalen chans att vinna 100 000 kronor. Bortsett ifrån att pengarna vid eventuell vinst måste användas för att "via ett seminarium sprida kunskap om vinnarens verksamhet" - tror nog att slantarna kunnat investerats bättre än så - vore priset så klart ändå ett lyft för ett av Jämtlands allra finaste varumärken.
I vimlet finns exiljämten och gitarristen Kim Fastesson från bandet Pennny Century, som ska turnera i Thailand i vinter. Han tycker att Storsjöyran borde köra minst ett sådant här evenemang i månaden.
- Så här mycket östersundare har jag inte sett samlade på samma ställe sedan presidenttalet i somras, säger han.
Strax efter tio är det färdigminglat. Pulpa drar igång, börjar hamra på sina maskiner och gör allt för att öka trycket till bristningsgränsen i den lilla lokalen. När jag lämnar hotellet strax innan midnatt funderar jag på vad det egentligen finns för anledning för Storsjöyran att begränsa sig till några få dagar per år. Kanske är det dags att utöka konceptet?

Mer läsning

Annons