Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Youtube flyttar in på biografen

Internet är fullt av pärlor för den filmintresserade. Men hur hittar man dem? Nu drar Ruben Heijloo i gång filmprojektet "Your cinema", med testpremiär på Bio Regina den 14 december.

I Holland jobbade Ruben Heijloo som producent på Nederlands Film Festival som årligen lockar 150 000 besökare till staden Utrecht. Festivalen betraktas som den holländska filmindustrins viktigaste sammankomst och visar över 400 lång- och kortfilmer i femton lokaler.

För två år sedan bestämde sig han och sambon Hilde Talstra för att lämna stressen i Amsterdam för Sverige. Efter många om och men hittade paret till Jämtland där de flyttade in i den gamla prästgården i Revsund. Beslutet har de inte ångrat en sekund, de njuter för fullt av naturen och lugnet, säger Ruben. Det finns egentligen bara en hake.

– Jag saknar filmen! I Holland brukar vi visa onlinefilmer eller "Best of Youtube" på bio. Jag tror att konceptet skulle kunna funka här också och därför startar jag "Your cinema". 14 december kör vi första gången på Bio Regina, det blir en test. Sedan ska vi börja titta på samarbeten i andra kommuner.

Syftet med "Your cinema" är att hitta filmpärlorna i internetdjungeln, där 100 timmar film laddas upp på Youtube varje minut. Ruben vill komma åt allt ifrån hemgjorda webcam-videos till bortglömda, äldre filmscener och visa dem för publiken. Biobesökarna kan själva bidra genom att skicka in sina favoritfilmlänkar på det aktuella temat.

– Första temat är "So bad, it's good". Då visar vi bland annat klassikern "Plan 9 from outer Space" och Tommy Wiseaus "The room". I den sistnämnda är första scenen verkligen förskräcklig, säger Ruben och skrattar.

Men, understryker han, "Your cinema" går absolut inte bara ut på att sitta och skratta åt människor som har gjort dåliga saker.

– Meningen är att det ska bli en diskussion. I dag handlar film så mycket om pengar och därför är det viktigt att komma ihåg att det också finns de som gör film med passion, säger Ruben och tar Ed Wood som exempel.

Wood är av många ansedd som världens sämsta filmregissör med filmer som "Glen or Glenda", "Ride of the monster" och ovan nämnda "Plan 9 from outer space" på sitt samvete.

– Hans filmer är jättedåliga, men jätteintressanta eftersom de är väldigt personliga och skapade med hjärtat. Det finns faktiskt filmer som är så dåliga att de är bra, säger Ruben.

Nästa tema blir "Freedom of speeches" och där har sekvenser ur Monty Pythons galleri och gangsterfilmen "Pulp fiction" från 1994 givna platser. Journalisten Fredrik Alverland leder introduktionerna av filmerna på Regina den 14 december. Entrén är gratis.