Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Young Victoria Lättviktigt kostymdrama

/
  • Emily Blunt som blivande drottning i lättviktiga kostymdramat ”Young Victoria”.  Foto: Liam Daniel

Bio Regina

Genre: Romantiskt kostymdrama

Premiär: 16 oktober 2009

Med: Emily Blunt, Rupert Friend, Paul Bettany med flera

Regi: Jean-Marc Vallée

Speltid: 1 tim 41 min

Censur: 7 år

Annons

Betyg: 3 År 1819 föds en flicka in i ett DNA-fängelse, med hennes egen hud som mur. Det handlar om Alexandra Viktoria av Kent, prinsessa av Hannover och hertiginna av Braunschweig-Lüneburg - genom arv och brist på rätt manliga släktingar sedermera drottning Viktoria av Storbritannien och Irland och kejsarinna av Indien.

”Young Victoria” handlar om åren som formade henne, tiden före och efter kröningen, förvandlingen från rädd flicka till djupt respekterad regent. Om eran då de styrda börjar vilja styra sig själva.

I en sådan här film kan man grovt sett gå två olika vägar. Tänka som i ”Elizabeth” och fokusera på dramat, spelet, stiliserade hovintriger i rokokobuskar. Eller göra en ”Marie Antoinette” och satsa på drottningsåpa, kärlek i krinolin och bugande prinsar på blankpolerade dansgolv.

”Young Victoria” lägger sig klart närmare ”Marie Antoinette” och gör det utan direkt överdimensionerade ambitioner. Det är inte dåligt, men den lämnar en klar mersmak på skildringar av den tid då kidsen flirtade med varandra genom att skicka inte Spotifyspellistor till varandra utan noterna till det senaste Schubertstycket.

Mer läsning

Annons