Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yohio tänker längre än schlagern

Han är först ut i Melodifestivalen och en av årets förhandsfavoriter. Men Yohio struntar i resultatet och ser tävlingen som en chans att synas.

Förra årets festival gjorde honom rikskänd över en natt.

Annons

Starta datorn, in på Twitter, sökrutan, tangentbordet: "y", "o", "h", "i", "o".

Resultatet: #rånarluva #baseballträ #hejdåyohio.

Yohio studsar till. De hotfulla hashtaggarna avslutar en post som uppmärksammar hans signeringsturné.

– Det var en sak som jag inte kunde skratta bort, det var i våras när jag skulle ha signering i Gävle. Jag såg det dagen innan på Twitter när jag sökte på mitt namn.

Yohio kopierar skärmbilden och skickar den till sin kontakt hos polisen hemma i Sundsvall.

– De kollade upp honom för han hade skrivit hela sitt namn. Han hade inget i registret eller så, men de satte in extra poliser och alla poliser fick en bild på hur han såg ut. Det hände inget, han vågade sig väl inte dit, säger Yohio när TT träffar honom i Stockholm drygt ett halvår senare.

När det här inträffade hade Yohio nyligen tagit en andraplats i Melodifestivalen och fått sitt stora publika genombrott i Sverige. Men han är van vid hatet. Det blossar upp på nätet med jämna mellanrum och redan innan han började spela gitarr och skriva låtar för bandet Seremedy blev han tråkad i skolan för den stil han valde.

– Jag hade alternativa kläder och kajal, då vart man ju kallad för allt möjligt och folk retades och mobbades, men jag brydde mig inte då heller. Så länge jag trivs så skulle jag göra det, även om ingen annan gillar det.

Sin älvlika scenpersona till trots är Yohio hårdhudad. Även om han blev slagen av Robin Stjernberg och "You" var han överlägsen publikfavorit i förra årets Melodifestival, men favoritskapet är inget han tänker på när han går in i årets tävling.

– Ska jag vara helt ärlig så skiter jag i folks förväntningar. Jag har ingen aning om vad folk kommer att tycka om det jag gör i år. Det kan vara jättepositivt, eller så kan de undra vart den rosa, fluffiga bollen har tagit vägen. Min uppgift är bara att prestera så bra jag kan, sedan är det upp till folket att tycka om det eller inte.

Yohio vet precis varför han är med i Melodifestivalen. Hans nya skiva är nästan helt färdig och ska släppas när schlagercirkusen är över.

– Melodifestivalen är det största forumet för musik i det här lilla landet, det är det enda man kan göra egentligen för att få mycket uppmärksamhet, säger han.

När Yohio ställde upp i Melodifestivalen förra året hade han redan en karriär som de flesta 17-åringar med artistambitioner bara kan drömma om. Med sitt band Seremedy hade han lyckats fylla Klubben i Stockholm och han hade uppträtt i stora japanska tv-program. Ändå var relativt okänd hemma i Sverige, men det förändrades över en natt.

– Vi skulle äta på McDonalds när vi var på väg hem från deltävlingen i Karlskrona. Vi stannade med turnébussen och gick in och då vändes alla huvuden och alla bara pekade och viskade. Det var nästan lite läskigt. Sedan skulle alla fram och prata och då vart det kaos, vi fick beställa mat snabbt och sticka.

Vårens och sommarens turnéer är redan bokade, men Yohio håller rent i kalendern under två veckor i maj.

– Det finns ett hål i schemat där det står Eurovision, eller nej, "prel Eurovision" står det!