Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yohio skrämmer inte Paparizou

Schlagerslaget i Malmö står mellan en Eurovisionvinnare, fjolårets tittarfavorit och ett gäng vassa debutanter. Helena Paparizou och Yohio är starka favoriter – men nykomlingen Linus Svenning är en underdog som kan överraska.

– Just nu vill jag inte tänka på vilka som är favoriter eller inte. Inget runtomkring ska få störa mig, säger Helena Paparizou, som vann Eurovision Song Contest för Grekland 2005, till TT.

Nix, det går inte att blunda för att hon tog hem hela klabbet med "My number one". Att den pampiga och poppiga midtempolåten "Survivor" blir nummer ett i Malmö är så klart inte givet.

– Jag känner inte att folk har glömt bort mig. Men det finns säkert några yngre som inte vet vem jag är, eftersom jag varit utanför Sverige så länge. Så visst har jag lite att jobba ikapp, säger hon.

"Yohio", så svarar i princip hela startfältet när det största hotet ska tippas. Han blev publikens älskling i fjol, och om det inte vore för europeiska jurygrupper – som valde Robin Stjernberg – hade han vunnit. Nu ska han ta revansch och är favorittippad på många håll. Paparizou tar hotet med ro.

– Han verkar så mysig och spännande. Men jag har en vinnarlåt och ska göra mitt bästa för att ta hem segern. Alla vill ju vinna, men det är en himla skön stämning så konkurrensen känns faktiskt ganska hälsosam, säger Paparizou.

Efter flera år i Aten siktar hon nu på att kicka i gång karriären i Sverige igen. Hon fångades direkt av "Survivor" eftersom det är just som en överlevare hon ser på sig själv.

– Jag blev stormförtjust i låten. Den pratar liksom om mig. Jag tog mig igenom en stor svacka för tre år sedan.

Melodifestivalens första deltävling är stark och bjuder som vanligt på lite av varje för alla smaker. Danspop blir det i Mahan Moin, som vunnit den persiska varianten av "Idol", och i en lite sexigare variant av Alvaro Estrella. Ellen Benediktson gör en stillsam ballad – gymnasietjejen som exekutive producenten Christer Björkman fick upp ögonen för när hon var stand in för Frankrike under Eurovision i Malmö.

Youtube-stjärnan Linus Svenning levererar en raspig rockballad. Oddsen på hans "Bröder" störtdök när press och vadslagningsbyråer fick lyssna på bidragen för första gången. Efter Yohio och Paparizou är det han som tippas ta sig till finalen.

I åratal har Helena Paparizou uppvaktats för att stiga upp på Melodifestivalscenen. Om det inte vore för ett sammanträffande och en smyglyssning på ett skivbolag i höstas hade hon inte varit med i år heller.

– I korridoren hörde jag en jäkligt bra melodi och knackade på dörren för att fråga vad de jobbar med. "Den vill jag ha på min nya platta" sade jag till låtskrivarna.

"Men låten ska till Melodifestivalen", svarade de.

– Jaha, men då åker jag med till Mello då, kontrade Paparizou.

Och så blev det. På lördag kommer tv-tittarnas dom om första deltävlingens artister.