Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ynklig borgerlig jobbpolitik

Arbetsförmedlingen spår i tisdagens Rapport att 100000 nya jobb kommer att skapas under de kommande två åren. Arbetslösheten beräknas därmed sjunka från 8,4 till 7,5 procent. 

Reinfeldt lovade att sätta jobben först – arbetslösheten var ju så hög under socialdemokratiskt styre – men prognosen från statliga Arbetsförmedlingen är alltså att arbetslösheten ska vara högre 2012 än när Alliansen tog över sex år tidigare. Det här är inget annat än en ynkedom till politik.

Regeringen Reinfeldt har inte bekämpat arbetslösheten, den har bekämpat de arbetslösa. Genom försämrad a-kassa och sänkt skatt tvingar staten de svagaste i samhället att bära ansvaret för arbetslösheten genom att ta jobb till allt lägre löner. I andra änden sitter företagsledningar och håvar in aldrig så stora vinster, samtidigt som de fast anställda sägs upp och tvingas söka samma tjänster på osäkra villkor.

Nu är det dags att ge upp tron på trickle-down-ekonomin, den som säger att även de fattiga får jobb om de rika blir ännu rikare. Arbetslösheten blir inte lägre med sänkta löner, den blir långsiktigt högre.

En verklig arbetslinje i dag vore att höja de offentliganställdas löner och a-kassan genom att återta det så kallade jobbskatteavdraget. Därtill måste staten sätta spaden i jorden för en lång rad viktiga byggprojekt – allt från en miljöupprustning av gamla lägenheter till påbyggnad av järnvägsnätet. 

Det krävs att arbetande och arbetssökande mobiliserar sig för att göra slut på orättvisor och arbetslöshet. Den som hade hoppats på Alliansen gör bäst i att sluta nu.

Nisse Sandqvist, Vänsterpartiet Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel