Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ylvis - duon bakom världssuccén

Vem bryr sig egentligen om hur räven låter? Jo, drygt 171 miljoner människor. Ingen hade väl trott att två vuxna män i rävkostymer kunde ta världen med sådan storm, men framgången är ett faktum för norrmännen bakom Youtube-fenomenet "The fox".

Framgångssagan tog sin början i Norge redan för 12 år sedan. Då satte Bård och Vegard Ylvisåker upp showen "Ylvis - en kabaret" och väckte succé med sin rikstäckande turné. Men det är historia nu. I dag har den norska komikerduon, tillika bröderna, tagit hela världen med storm. 171 miljoner (ja, miljoner) klick på Youtube har gett bröderna internationell stjärnstatus.

Bakom Youtube-succén finns låten "The fox" som, osannolikt nog, placerat sig på USA-listans sjätte plats, en bit före såväl Jay-Z som Lady Gaga.

Men internationell framgång var ingenting som bröderna Ylvisåker förväntade sig, snarare tvärtom.

- När vi satt i studion och lyssnade på den färdiga inspelningen så var 'farväl Billboard' det första jag tänkte. Det fanns inte en tanke på att det skulle bli sådan hysteri. Låten skrevs till vår talkshow "Ikväll med Ylvis", så tanken var att underhålla vår norska tv-publik i tre minuter. Men det blev visst lite större, säger Bård Ylvisåker.

Att "The Fox" dessutom är producerad av det New York-baserade produktionsbolaget Stargate, som gjort låtar åt bland andra Rihanna och Beyoncé, ser de båda bröderna som ännu ett skrattretande kapitel i framgångssagan.

– Där satt vi med riktiga topproducenter och gjorde en låt om en räv. Det var ju egentligen en riktigt skit-idé. Vi hade ju alla förutsättningar att faktiskt göra en hit, berättar Bård Ylvisåker.

Filip och Fredrik som inspiration

Långt innan det internationella genomslaget beskrevs Ylvis som Norges svar på Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Det svenska radarparets "100 höjdare" blev "Norges herligaste" och "Vem kan slå Filip och Fredrik?" blev "Hvem kan slå Ylvis?.

– Vi har alltid varit stora fans av dem, berättar Bård Ylvisåker.

Men trots att Ylvis, till skillnad från sina svenska inspiratörer, har blivit ett världsfenomen är de fortfarande blygsamma.

- De gör allt mycket bättre än vi gör. Skulle Filip och Fredrik för en gångs skull härma oss och göra "The fox" fast med, säg en sköldpadda, så skulle vi vara bortglömda, säger Bård Ylvisåker.

Trots att "The fox" är Ylvis språngbräda ut i världen, så verkar det som att norrmännen kan sola sig i glansen av bröderna en stund till.

– Vi har aldrig haft ambitionen att satsa på musik eller släppa något album, och än så länge finns inga planer på någon internationell talkshow, säger Bård Ylvisåker. Det är ju många dörrar som har öppnats, men så länge vi får göra det vi tycker är roligt så spelar det ingen roll om det är i Norge, Afghanistan eller i USA.

Om Norge har blivit för litet för bröderna Ylvisåker återstår alltså att se. Tills dess är det bara att konstatera att tre minuters "skit-idé" lätt kan omvandlas till en sjätte plats på USA-listan. Och att räven låter "ring-ding-ding-ding-dingeringeding", förstås.