Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

YIK förstärker med engelsmän

/
  • Henrik Fuchs, förre tränaren i IFK Östersund, ligger bakom den engelska spelarövergången till YIK. ”De tre som kommer till Ytterhogdal stannar till och med september”, säger han.Foto: Henrik Flygare

I slutet av den här veckan kan det bli klart med tre engelska spelarförstärkningar till Ytterhogdals IK i division 3 Södra Norrland. Det är förre tränaren för IFK Östersund, Henrik Fuchs, som ligger bakom spelarövergången och det handlar om spelare i 18-19 årsåldern.

Annons

Fuchs berättar att han jobbar vid ett ångebaserat företag som heter Coerver Coaching och som har som huvuduppgift att hjälpa den engelska spelarorganisationen LFE att placera ut lovande spelare i Norden. I Sverige handlar det om 18 engelsmän, som ska spela i norrländska klubbar.

I botten finns ett delvis EU-finansierat projekt, som går ut på att unga engelska fotbollsspelare, som inte fått proffskontrakt i division 2-4-klubbar i hemlandet ska ges möjlighet att förkovra sig i klubbar i andra länder.

Ångeföretaget har blivit LFE:s koordinator i Norden och det är alltså Henrik Fuchs som har det yttersta ansvaret här i Sverige.

– Det har visat sig att när de engelska ungdomarna, där de flesta håller mycket hög klass, inte får proffskontrakt i hemlandet så slutar de rakt av med fotbollen. Och det vill man försöka förhindra med det här EU-projektet, säger Henrik Fuchs.

Idag fredag ska det vara klart vilka 18 spelare som ska fördelas till klubbar över hela Norrland och där alltså tre förväntas förstärka YIK.

– LFE fann förra året vid besök i Norrland att det var en region som passade bra in i det här projektet, både socialt och spelarmässigt. Och själv känner jag väldigt starkt för YIK och hoppas kunna hjälpa dem med några riktigt bra spelare, fortsätter Fuchs.

Han nämner en engelsman, Toby Davies, som förra året kom till division 1-laget Umeå och där gjorde sju mål på nio matcher. Det innebar att han fick ett proffskontrakt med klubben.

Det kan även påpekas att de engelska spelarna i ingångsskedet inte kostar YIK någonting eftersom det hela finansieras av LFE. Skulle det visa sig att YIK blir så nöjda med spelarna att man vill skriva kontrakt med dem kommer det naturligtvis också att kosta en slant.

– De tre som kommer till Ytterhogdal stannar till och med september, säger Henrik Fuchs, som alltså även lovar att det handlar om mycket högklassiga spelare. Förhoppningsvis kan de börja spela i YIK i slutet av maj.

Förutom YIK är det bara en klubb i länet som visat intresse för engelsmän. Då är intresset mycket större i Västernorrland och Västerbotten.

Ytterhogdalstränaren Sven-Tore Lindgren håller tummarna för att det ska gå vägen med engelsmännen eftersom laget är i stort behov av förstärkningar. Så här långt har det bara blivit en poäng i serien. När de tre brassarna ansluter till laget är ännu oklart, men förhoppningsvis blir det ganska snart.

Mer läsning

Annons