Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wrockens skapare kommer till Östersund

Det amerikanska wrockbandet Harry and the Potters startar sin Skandinavienturné på Gamla tingshuset i Östersund den 4 augusti. Emma Jonsson och Elin Andersson, från Duved, är lokala arrangörer och blir också den populära duons chaufförer.

– Det är det största som hänt i mitt liv, säger Emma.

Annons

Tidigare i år arrangerade Emma Jonsson och Elin Andersson Lumos 2010, länets första wizard rock-spelning i Åre där fem band, fyra svenska och ett amerikanskt, uppträdde. Sedan dess har de minst sagt haft fullt upp.

I mars fick tjejerna nämligen sitt livs hittills största överraskning när de blev kontaktade av Paul DeGeorge, en av medlemmarna och bröderna i det amerikanska wrock-bandet Harry and the Potters. DeGeorge ville undersöka möjligheterna att spela i Sverige och kom i kontakt med Emma och Elin genom Molly Newman, i wrockkretsar mer känd som Roonil Wazlib och en av de artister som uppträdde i Åre.

– Vi har fått en alltiallo-roll för hela Skandinavien-turnén med sju planerade spelningar och ska bland annat vara chaufförer i Sverige. Jag har haft körkort lite mer än ett år nu så det ska nog gå bra, säger Elin.

Husrum längs vägen har tjejerna fixat hos kompisar.

– När vi har frågat om Harry and the Potters kan få sova hos dem så har typ alla svarat skojar du, de kan ta min säng! skrattar Emma.

Vad är egentligen wizardrock?

– Texterna definierar genren, musikstilen kan vara vad som helst. Det handlar helt enkelt om musik som har texter med Harry Potter-tema. Texterna kan handla om händelser ur böckerna eller om olika karaktärer, och det ger en extra dimension åt böckerna. Genren har vuxit mycket de senaste åren, i dag finns det ungefär 600 aktiva band världen över. Ingen vill att böckerna ska ta slut, säger Elin, som själv är medlem i ett av Östersunds wrockband Ginger and Moon.

Undergroundkulturen i trollkarlens fotspår kan beskrivas som hyfsat stor i länet. Andra grupper från Östersund är De Buggande Boggartarna, Waddiwasi och Are You Sirius?

Harry and the Potters är skapare av genren och har 500 spelningar i bagaget, varav några med publiksiffror så höga som 10 000. De har tidigare turnerat utanför USA, men det är första gången de kommer till Sverige och andra gången någonsin ett amerikanskt wrock-band uppträder här.

– Helt fantastiskt, jag trodde aldrig att jag skulle få se ett amerikanskt wizardband live i Sverige, säger Elin.

Vad tror ni länsborna säger om bokningen?

– Jag hoppas att de tycker att det är spännande. Harry and the Potters är helt galna liveartister och födda till entertainers. På Gamla tingshuset kommer det att bli en del akustiskt, men det betyder inte att det inte blir ös, säger Elin.