Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wretling blir Mammas nya tv-stjärna

/
  • Olof Wretling är en mångsysslare inom humorn. Mest känd från humorkollektivet Klungan och radioprogrammet ”Mammas nya kille”. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Olof Wretling är inte bara ”Mammas nya kille” i radio. Ibland leker han med ”Dafo” i tv också, eller står i klunga på scen. Allt stammar ur en vilja att berätta historier. I höst blir det tv.

Annons

Säg Olof Wretling, så vet inte alla vem man pratar om. Men säg Katla eller Livscoachen så nickar många och skrattar lite. Humorprogrammet ”Mammas nya kille” har sänts i P 3 i tre år nu och Olof Wretling blir också igenkänd från barnprogrammet Dafo, som började i radio för 11 år sedan.

Nu är det ett tv-program, med cirka 220 000 tittare, som precis slutat sändas.

Men det blir mer tv i höst. Humorgruppen Klungan, där han är medlem, ska spela in en tv-serie till hösten, riktigt vad är dock hemligt.

Dessutom blir det nog mer av Mammas nya kille i radio också –inte så konstigt med tanke på programmets popularitet och sido- effekter som Katla som ringsignal i folks mobiler.

Mycket humor alltså. Och Olof Wretling är också rolig att prata med. Som nybliven pappa för andra gången också lite trött, men även det kan vara en poäng.

– Hur trött jag är? Min granne kom och knackade på häromkvällen, frågade ”Är det din Saab som står där nere och lyser med dörren öppen?”. Så trött är jag, säger han och skrattar lite. Men även om han hör till de nya, uppstigande stjärnorna på Sveriges humorhimmel, så var målet aldrig att bli en ”rolig kille”.

– Jag har lite svårt att förlika mig med det. Jag har aldrig angripit det på det sättet – att vara komiker. Berättandet är min drivkraft. Ibland gestaltas det i olika karaktärer och då kan det vara roligt. Men jag vill berätta historier, säger Olof Wretling.

Och skrivandet har fortsatt. ”Mammas nya kille” och Klungan, som delvis innehåller samma människor, skrivs minutiöst och kollektivt - med viss, liten marginal för improvisation. Konsten består i att få det att låta löst och ledigt.

Under våren kommer det att fortsätta att svänga i radion. Sedan blir det mer Olof Wretling på både tv och på scen.

– Det är egentligen konstigt, jag tittar inte så mycket på tv, lyssnar själv inte så mycket på radio eller läser böcker. Jag berättar historier och hämtar inspiration från saker jag snappar upp i min omgivning i stället.

Mer läsning

Annons