Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wollter blir relationsexpert i P4

Annons


Sven Wollter är ingen slö pensionär. Han delar sin tid mellan två pjäser på Stockholms stadsteater och inspelningarna av en av vårens stora radiosatsningar, "Wollter i P4", ett relationsprogram där skådespelarveteranen byter yrke, till nyfiken och frågvis journalist.

Den 17 januari har "Wollter i P4" premiär i radion. Just nu spelas program efter program in av de 22 som ska sändas under våren. Med teman som resor, längtan, städning, humor och brott, straff och hämnd. Och Sven Wollter som fyller 75 år i januari, ser ut att njuta av sitt dubbelliv, det "vanliga" som skådespelare och det ovanliga, det som programledare.

I somras gjorde den skrovlige Sven Wollter fyra program som hette "Söndagmorgon med Wollter", där han delade uppdraget med Amelia Adamo. Responsen blev så god att P4 kom med en ny förfrågan och ett nytt koncept, ett två timmar långt program som ska sändas på lördagskvällar.

-Som jag ser det är grundidén att vi ska ta upp frågor som folk sitter och funderar över vid sina köksbord. Från de djupaste livsfrågor till de enklaste. Det blir mycket jag i etern men de ansvariga litar förstås på att jag inte blir propagandistisk i den mening att jag blir partipolitisk. Mitt politiska engagemang sköter jag på annat sätt, säger Sven Wollter som dock poängterar att han fortfarande stöder det kommunistiska partiet (tidigare KPML(r)).
Vill ställa frågor

Han vill inte, som han uttrycker det: "vara fyrkantigt provokativ". Människor ska få haja till och fundera men han är inte intresserad av att väcka upp ilskna reaktioner.

-Jag ska inte ge så många svar. Jag vill ställa frågor för folk att tänka vidare på. Jag säger aldrig: "Så här är det" utan snarare: "Så här skulle det också kunna vara" eller "Varför tror ni att det är på det här sättet?", säger Sven Wollter och konstaterar att det finns en hel del likheter mellan en journalist och en skådespelare.

-Att vara skådespelare är att forska. Man forskar inte bara i det inre hos en gestalt utan också i det yttre. Man får läsa på om ett ämne, eller om en epok eller vad det nu kan vara. Inte för att det gör en till en bättre skådespelare utan för att det berikar. Förresten blir man nog lite bättre också när man har en större ryggsäck att packa in grejerna i, säger Sven Wollter.
"Jag är konstnär"

Göteborgaren som inte längtar hem - hemma för honom är där hans nära och kära befinner sig, tror att programmakarna på radions P4 ville ha Sven Wollter för hans rösts skull.

-Jag har en karaktäristisk röst. Det är en massa förkylningar, whiskey och cigaretter i mitt förflutna som kan ha åstadkommit det. Och så tror jag att radiomediet behöver speciella röster som dessutom är orädda. Inte minst har jag varit med så mycket som intervjuad, så folk har väl sagt: "Den där gossen är inte rädd för att säga vad han tycker, det kan vi nog utnyttja", säger en nöjd Sven Wollter som inte ser något slut på skådespelarkarriären.

-Det finns människor som planerar. Inte jag, jag är konstnär. Det livet tar aldrig slut, man är konstnär från det att man förstår att man är det. Sen fortsätter det så tills att man inte kan längre, fram till att hjärnan och benen tar slut. Men visst behöver jag arbeta för pengarnas skull också.

Mer läsning

Annons