Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wiseman avslöjar: "Jag har spelat skadad"

Det går att tala om ett ÖIK före och efter Chad Wiseman.

Innan: Ett krislag. Efter: Åtta segrar på nio matcher.

Och då har huvudpersonen spelat skadad.

– Ja, det stämmer. Jag bröt revbenet i första matchen mot Kovland, berättar 32-åringen.

Sporten träffar kanadensaren i Östersund Arena under en träningsfri dag.

Vad gör du annars när du är ledig här i Östersund?

– Jag har gått och strosat en hel del i stadens butiker och caféer. Jag äter lunch med Marcus Guslin, som jobbar för klubben, nästan varje dag. Han har hjälpt mig otroligt mycket och blivit en bra vän.

Vi slår oss ner vid ett bord inne i A-hallen. Chad Wiseman ser smått krigsskadad ut med det jack han har ovanför det vänstra ögonbrynet.

Nu ser du ut som en hockeyspelare.

– Ja, det här, haha. Jag fick en armbågstackling i mötet med Brunflo av Johan Jönsson. Om du frågar mig så var det en smutsig tackling.

Den situationen såg jag. Det blev lite gruff efteråt. Berätta?

– Ja, hade det varit i Kanada så hade jag nog kastat handskarna. Men jag är inte här för att sitta i utvisningsbåset. Jag ska försöka bidra på isen i stället.

Hade du svårt att hålla dig lugn?

– Ja, det var riktigt svårt.

Chad Wiseman har stått för 14 poäng på nio matcher och är redan nu fyra i den interna poängligan. ÖIK har vunnit alla utom en match med kanadensaren i laget. En intressant detalj är hur mycket han skjuter. På nio matcher har han avlossat 31 skott – klart mest i laget. Det är i paritet med vad andra forwards har skjutit på dubbelt så många matcher.

Rakt och enkelt – så vill han spela ishockey.

– Nyckeln är att inte göra det för svårt. Du behöver inte slå två, tre pass i mittzon om du inte måste. Vi har snabba, starka spelare som kan sätta press djupt ner i zonen. Det har vi börjat göra nu, och då är vi farliga att möta.

Chad Wiseman har däremot inte varit först ner i sarghörnet på många puckar hittills, och han har undvikit närkamper. Men det har sin förklaring.

Jag har hört att du spelar skadad. Stämmer det?

Chad Wiseman skruvar lite på sig innan han svarar.

– Ja, det stämmer. Jag åkte på en tackling och bröt ena revbenet i första matchen mot Kovland. Men det ska vara läkt nu.

Men du har spelat skadad?

– Ja, det var smärtsamt att spela i tre veckor efter smällen. Men under de sista två matcherna har jag inte känt av det. Jag har stått över några träningar då så det ska läka snabbare.

Men du spelade ändå?

– Ja, jag vill inte komma hit och sitta på bänken. Jag har spelat med frakturer på revbenen förut. Det gör ont men det är inte farligt.

Hur har det påverkat närkampsspelet?

– Jag har försökt hålla mig utanför det för att skydda mig så gott jag kan. Men nu i helgen (borta mot Teg och Vännäs) ska jag kunna gå på 100 procent.

Chad Wiseman är uppvuxen i Burlington, Ontario. Pappa Wes var även han professionell ishockeyspelare och spelade i AHL. NHL har alltid varit målet för Chad. Men det blev (?) bara nio matcher; först fyra för San Jose Sharks och därefter fem matcher för New York Rangers i två omgångar.

– Andra gången jag blev uppkallad av New York Rangers så åkte jag på en handskada. Det är små marginaler. Visst hade jag velat spela mer i NHL. Men jag ångar ingenting med min karriär.

Nu säger Chad Wiseman att han kan tänka sig att avsluta sitt hockeyliv i Östersund.

– Jag trivs otroligt bra i Östersund. Jag gillar staden och har blivit väl omhändertagen av den här klubben. Jag skulle gärna skapa mig ett hem här för några år fram över.

Vad har årets upplaga för kapacitet?

– Stor. Flera i det här laget skulle kunna spela högre upp seriesystemet. Vi kan bli farliga. Jag vill vara med och ta det här laget upp i Allsvenskan. Det vore stort, både för den här organisationen och för staden.