Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Winberg vill ha ordning och reda

Det var inget snack om vem som höll i ordförandeklubban på första landstingsfullmäktige efter valet.
Nyvalda Margareta Winberg (S) gav näsbrännor åt både majoritet och opposition när de svävade i väg från ämnet.
– Jag vill ha ordning, deklarerade den förra vice statsministern.

Margaretha Winberg (S) valdes programenligt till ordförande när det första landstingsfullmäktiget efter höstens val hölls i OSD Östersund – gamla Folkets hus i Östersund.

– Det är 40 år sedan jag sist satt i landstingsfullmäktige. Det ska bli otroligt kul. Men jag känner inte igen en enda från den tiden. Förutom några av mina partikamrater, sade hon under inledningen.

Det var också det näst sista landstingsfullmäktige – någonsin. Från årsskiftet blir landstingsfullmäktigeledamöterna i stället ledamöter i regionfullmäktige.

Men det råder inte total enighet om hur den nya organisationen ska se ut. Under landstingsfullmäktige blev den första stridsfrågan hur många vice (arvoderade) ordföranden som egentligen behövs. Majoriteten – S-V-MP – vill ha fyra vice ordföranden. Medan oppositionen vill ha färre.

– Jag får det till att det blir totalt åtta regionråd med alla de här nya vice ordföranden som ni vill inrätta, sade Thomas Andersson (C).

– Jag vet inte om det förslag ni i Centerpartiet lagt om att inrätta en hälso- och sjukvårdsnämnd med 13 ledamöter, jag vet inte, är det så mycket billigare, kontrade Anna Hildebrand (MP).

När det sedan gick till votering så gick majoritetens förslag igenom med siffrorna 28-27.

En annan fråga som ledde till gräl var frågan om arvodet för regionsråden. Men det var inte om frågan om det var för högt eller lågt (knappt 60 000 kronor i månaden) som debatterades. I stället var majoriteten och oppositionen oense om hur man kom fram till arvodet och om det tillräckligt tydligt står utskrivet i arvodesreglerna.

Oppositionen ville återremittera frågan och utreda frågan ytterligare. Medan majoriteten ville att de nuvarande arvodesreglerna ska fortsätta gälla.

Efter en halvtimmes lång debatt och votering – den här gången 28-23 för att behålla arvodesreglerna (SD avstod att rösta) – kunde ärendet läggas till handlingarna.

Nästa landstingsfullmäktige – det sista någonsin – hålls 10 december.