Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Winberg: "Jag vet inte riktigt vad jag ska göra"

Margareta Winberg, 67, föreslås bli ordförande i det nya regionfullmäktige. Anton Hammar, 22, blir vice ordförande.

Annons

Landstinget kommer att försvinna. Det nya blir en regionorganisation som ska stå på en, som det heter, bredare plattform med frågor som spänner mellan allt från sjukvård till infrastruktur, integration och regional utveckling.

Sammantaget fem regionråd kommer att finnas i organisationen; några av dem presenterades av socialdemokraternas valberedning på måndagen:

Robert Uitto blir ordförande i nämnden för regional utveckling.

Ann-Marie Johansson föreslås bli ordförande i regionstyrelsen, forna landstingsstyrelsen.

Anders Frimert blir vice ordförande i regionstyrelsen.

Margareta Winberg föreslås bli ordförande och Anton Hammar vice ordförande i det högsta beslutande organet, regionfullmäktige.

Valberedningen, ledd av Pelle Tjärnlund, anser att detta är den bästa laguppställningen utifrån kompetens och erfarenhet, men det är slutligen distriktsstämman som avgör om namnförslagen är rätt.

– Det kommer att finnas avvikande meningar från någon eller några av arbetarkommunerna. Jag hoppas det; att det blir diskussioner.

# Men valberedningen lägger fram sammanlagt fyra listor. Varför?

– Det är en tradition. Vi har haft så i vårt parti och vi har inte ändrat det till det här valet, säger Ann-Marie Johansson.

– Vi diskuterade om att vi ska överväga en lista till nästa val. Det blir inte lika tydligt med flera, säger Margareta Winberg.

Exakt hur arbetsuppgifterna kommer att se ut för regionråden är inte helt spikade. Det var bland annat en av Winbergs frågor till Pelle Tjärnlund om vad hennes uppgift blir.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, men jag har sagt att jag gör det ni vill. Samtidigt har jag har haft så många olika uppdrag från jordbruksminister, vice statsminister till ambassadör i Brasilien så jag är van att byta jobb och områden.

Hennes kollega på viceordförandestolen blir strömsundssonen Anton Hammar som hunnit göra en sväng som ombudsman för SSU i Halland och nu senast i Jämtland.