Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Winberg bröt mot skatteregler

Svenska Spels ordförande Margareta Winberg tog ut arvodet genom sitt företag för att slippa avdrag.

Det stred mot fyra skatteregler och innebär en förtjänst för exministern, uppger SVT:s Rapport.

– Sannolikt har arvodet inte betalats på rätt sätt sedan Skatteverket kom med sina ändrade regler. Det blir troligen så att vi får rätta till det som har blivit fel, säger Johan Tisell på Svenska Spel till TT.

Den före detta jordbruksministern och arbetsmarknadsministern Winberg (S) fick när hon utsågs till styrelseordförande i Svenska Spel våren 2008 ett arvode på 25 000 kronor i månaden utöver statsrådspensionen på 51 000 kronor.

Efter ett halvår begärde hon att få fakturera arvodet via sitt aktiebolag Winberg och dotter AB. Det blev en ren vinst för Winberg som dels slapp få avdrag för pensionen och dels slapp betala inkomstskatt på 40 procent och bara betalade moms, 25 procent, på arvodet.

Strider mot fyra regler

Men efter att skattereglerna förtydligats visar det sig att hennes faktureringar strider mot fyra olika skatteregler, uppger SVT:s Rapport.

– Vi kontrollerade med Skatteverket om det var formellt möjligt att fakturera det till hennes företag och fick ett ja, att det var det. Men sedan dess har man ändrat sina regler, säger Tisell.

Enligt Tisell anlitade Svenska Spel en revisionsbyrå för att undersöka ärendet. De kom fram till att förutsättningarna för att arvodet ska kunna faktureras innebär att bolaget måste ägna sig åt konsultverksamhet och ha minst tre uppdrag. Något som inte har uppfyllts i Margareta Winbergs fall.

Winberg: Skatteverkets fel

– Grundfrågan handlar om hon har fått ersättningen i form av en lön eller fakturerats som företag, det är olika skatteregler, säger Annelie Sjöström, pressekreterare på Skatteverket.

Winberg säger till Rapport att hon inte har försökt dölja något och att felet ligger hos Skatteverket.

Svenska Spel har nu begärt en omprövning hos myndigheten.