Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wilson har inspirerats av slavsånger

/
  • ”Jag har tyvärr inte varit USA, men det skulle vara spännande att få komma dit och spela”, säger Jenny Wilson.Foto: Scanpix

Med hjälp av Nina Simones ande har sångerskan Jenny Wilson färdigställt sitt andra album.

Annons

– Jag ville skriva något som låter väldigt ålderdomligt men ändå supermodernt, säger sångerskan.

Den hyllade debutplattan ”Love and youth” från 2005 spelades in i smyg. Sångerskan Jenny Wilson var inte säker på att det överhuvudtaget skulle bli en skiva.

När Karin ”Fever Ray” Dreijer hörde talas om Jennys inspelningar erbjöd hon sig att hjälpa till. Och resten är historia.

– Det var hela tiden tanken att bara ge ut den där första. Och sedan råkade det gå så bra, säger Jenny Wilson, som efter fyra år är tillbaka med uppföljaren ”Hardships!”.

De första åren efter succédebuten fylldes av intensivt turnerande. De sista spelningarna gjordes 2006, Jenny Wilson var höggravid när hon uppträdde på Roskildefestivalen.

– Fröet till den nya skivan kom i samband med att jag fick mitt andra barn, berättar Jenny Wilson, som inspirerats av rollen som mamma.

– Jag tycker inte om att fabulera löst utan mina historier ska gå att ta på. Då måste jag använda mig av saker som jag känner till.

Under mammaledigheten passade Jenny Wilson på att inreda en studio vid Mariatorget i Stockholm. Hon beskriver arbetet i studion som ett strukturerat nio till fem-jobb där hon tillbringade dagarna med att fördjupa sig i sina texter.

– Om jag nu lämnar iväg mina ungar på dagis så vill inte jag sitta och pimpla kaffe dagarna i ända. Jag menar, vad skulle jag annars göra? Jag måste ju jobba. Och så råkar det vara så att det jag gör är det jag verkligen, verkligen vill. Det jag tycker att jag själv är bra på, säger Jenny.

”Hardships!” är inte bara inspelad i hennes alldeles egna studio, skivan ges ut Jenny Wilsons alldeles egna skivbolag.

– Eftersom jag är så intresserad av alla bitar i processen, och helst inte ger bort saker hur som helst kan jag lika gärna ha mitt eget bolag.

Uppföljaren har ett souligare sound jämfört med debutplattan. Jenny kände tidigt att hon drogs till känslan av r’n’b och slavsånger.

– Egentligen har jag lyssnat pinsamt lite på musik de senaste åren. Men däremot har jag gamla idoler som Nina Simone som jag tar upp hela tiden. Där har jag lånat en del och kanske också att jag har låtit hennes ande komma in lite.

Trots de nya influenserna är Jenny Wilson inte orolig för att fansen inte ska känna igen sig.

– Jag tror att det finns en sorts berättarstil, både textmässigt men också kanske främst musikaliskt som ändå går igen, säger hon.

Mer läsning

Annons