Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wienerbröd hjälper vinterfåglarna

När kylan biter och marken är snötäckt kan fåglarna behöva hjälp att få tillräckligt med mat. Och den ska vara energirik: Talgbollar, oljedränkta havregryn eller wienerbröd.

Annons

Kolhydrater och fett är nyckelorden för den som vill mata fåglar. Sedan har de olika individerna och arterna själva en känsla för vad som passar dem bäst. Mesar, finkar och hackspettar vill ha mycket fett, medan sparvar äter mest spannmål, tipsar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) på sin hemsida.
Både kylan och snön gör att många småfåglar denna vinter har svårt att få tag på sin vanliga föda och därför behöver ett tillskott, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
– Olika typer av spindeldjur utgör en stor andel av födan för många av fåglarna. Men kylan gör att de drar sig in i springor och inte längre är åtkomliga.
Långvarig kyla börjar också bli ett allvarligt problem för vattenlevande fåglar. När isen lägger sig kan de inte komma åt att beta sjögräs eller hitta annan mat i vatten. I regel klarar fåglarna att söka sig till ställen med öppet, strömmande vatten. Men även till exempel änder och svanar kan behöva stödutfodring med främst spannmål och bröd, som kan läggas på isen eller på en flotte.

Mer läsning

Annons