Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wiberg frågetecken i EM

Annons


Sveriges fortsatta öden i EM kan hänga på ett ledband.

Försvarsjätten Johanna Wibergs skada riskerar att rasera det svenska försvarsblocket.

-De skulle klara sig galant även utan mig, säger hon själv.

Med två poäng i bagaget packade det svenska handbollslandslaget på söndagseftermiddagen upp på sitt nya hotell i Makedoniens huvudstad Skopje.

Från idyllen i världsarvstaden Ohrid har man nu hamnat i en grå halvmiljonstad, i början av 1960-talet svårt drabbad av jordbävning.

Där väntar matcher mot Tyskland, värdlandet Makedonien och Kroatien.

Med eller utan Johanna Wiberg? Det är en avgörande fråga.

-Jag ska testa knät i kväll på träning så får vi se hur det känns. Det är inget allvarligt, jag har fått en smäll på ledbandet. Jag är ändå optimistisk, det kunde ha varit mycket värre, säger hon.


Fastnade med foten

Det var med knappa sju minuter kvar av matchen mot Ryssland som Wiberg och Tina Flognman slängde sig efter samma ryska inspel. Johanna Wiberg fastnade med foten, vred till knät och tvingades utgå.

Enligt landslagsläkaren Sten Björnums diagnos rör det sig om ett ledband på höger knäs insida som skadats. I bästa fall kan skadan vara läkt på några dagar.

Skulle hon spela i anfallet vore EM garanterat över för Johanna Wiberg. Nu tillhör hon i stället det fåtal spelare i världstoppen som enbart jobbar för att hålla rent framför den egna målgården. Det gör hon med besked.

Elakare svensk kvinna lär vara svår att finna.

TT: Är du likadan utanför banan?

-Nej, säger hon och skrattar. Det tror jag inte, fast det får du fråga de andra i laget om.
"Blir nog tätt igen"

Johanna Wiberg har alltid gillat att kriga i försvaret. Det handlar mycket om just det, om stenhårt arbete för att freda sitt mål.

-Visst är det en del taktiskt och tekniskt också, men det mesta handlar ändå om att kämpa och vilja försvara, säger hon.

Förbundskaptenen Ulf Schefvert håller tummarna för att hon kan spela men är övertygad om att det svenska försvaret kan stoppa Tyskland även om centralfiguren Johanna Wiberg saknas.

-Det är ett lagspel. Vi har folk som kan gå in och spela, vi har både Tina Flognman och Sara Holmgren som har spelat jättebra också i vinter, säger Schefvert.

Senast de båda lagen möttes vann Tyskland i World cup i oktober med uddamålet. Gången dessförinnan var i OS när Sverige vann lika knappt. Det är alltid jämnt och ovisst när de båda lagen möts.

-Det blir nog tätt igen. Men våra chanser är absolut 50–50, säger Schefvert.

Mer läsning

Annons