Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westö avslutar sitt stora läsäventyr

/

Den bästa berättaren på svenska just nu är inte svensk.

Annons

Kjell Westö avslutar sin Helsingfors-kvartett; de senaste decenniernas största läsäventyr, med en roman som tar avstamp i 1960-talet.

Det är en roman som rör sig mellan ett begränsat persongalleri i närbild.

Först möter vi dem som var unga på ett 1960-tal när ungdomarnas frigörelse från allt gammalt krockade med efterkrigsgenerationens standardhöjningar, drogernas ökade inflytande och en rockmusik som blev alltmer dominerande. Här finns Jouni, Ariel och Adrianna – en trio ihopföst av en förmåga att skapa skön musik tillsammans. De hade kunnat bli så stora men ödet vill dem annorlunda. De tar sedan olika vägar in i sina egna dimmor, toppar och dalar.

Sedan följer de som föddes vid den tiden. Barnen av 1960-talet. De som startade punken och gjorde uppror mot sina föräldrar genom att bli allt det som föräldrarna hatat. Här möter vi också en slags trio med berättaren Frank, hans kompis Pete och inte minst Adriannas lillasyster Eva. Det börjar ett nytt liv, nya toppar, nya dalar och alltid något som går igen.

Romanen är en läsning u-töver allt det vanliga. Den är på något sätt Ettore Scolas ”Vi som älskade varann så mycket”, teveserien ”Upp till kamp” och ett antal liknande berättelser på samma gång. Men intensiteten i berättandet, staden Helsingfors alla kvarter och förorter och närskildringarna av familjeliv, dialoger och händelser för läsaren in i berättelserna så skönt.

Ska man han invändningar så känns själva slutet kanske lite för amerikanskt. Det fanns ett naturligare slut som räckt bra bara det. Men på något sätt blir också detta slut något självklart.

Kjell Westös berättelser med finlandssvenska uttryck, okända hos oss, och en skildring av det finska och svenska i Finland lyfter också fram det som borde vara så självklart. Svenska pratas inte bara i Sverige. Att hans svenskspråkiga, och till finska översatta, roman om Helsingfors, seriens tredje del ”Där vi en gång gått”, fick Finlands främsta litterära utmärkelse Finlandia-priset säger en del om hans status.

Mer läsning

Annons