Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Westin och Bengard

Länets minsta kommun och med en ekonomi körd i botten.

Hur ska Ragunda hitta en väg ut ur krisen? Förra året visade de kommunala räkenskaperna ett underskott på knappt tolv miljoner och nästa år uppgår sparbetingen till femton miljoner. Ruskiga siffror för en kommun lika liten som stadsdelen Torvalla och med en befolkningsstruktur som liknar en uppochnervänd pyramid.

I går var det radiodebatt i kommunhuset i Hammarstrand mellan valets huvudaktörer, Stefan Nilsson, Allians för Ragunda, Eija Dibba, Vänsterpartiet, Mikael Westin, Centerpartiet, och Terese Bengard, Socialdemokraterna. Debatten lämnade det mesta att önska vad gäller den fortsatta färdriktningen, men en sak blev dock klar och det är vilka politiker som inte förtjänar inflytande under nästa mandatperiod och det är Stefan Nilsson och Eija Dibba. Medan Stefan Nilsson mest verkade intresserad av att tillverka en ny stridsyxa gav Eija Dibba flumpellen ett ansikte; svaren var antingen svävande eller bara jättekonstiga. På frågan hur Dibba ser på kommunsammanslagningar blev svaret ett säkert nej med tillägget "möjligen att man slår ihop hela Sverige". God natt.

Behovet om kommunsammanslagningar har på senare tid aktualiserats i ledar- och debattartiklar och genom bildandet av Nätverk för Jämtland, en politiskt oberoende sammanslutning som argumenterar för en jämtländsk storkommun (enligt Eija Dibba ett gäng "självutnämnda potentater" med dunkla syften). Frågan om kommunsammanslagningar var också det ämne där jag hoppades på en del klargörande svar. Här lämnade Centerns Mikael Westin de tydligaste beskeden. Bragunda, alltså en sammanslagning mellan Ragunda och Bräcke, är ett överspelat alternativ, ansåg Westin, ska vi slå oss samman måste utgångspunkten vara en storkommun. Det tror jag är en helt riktig analys. Storkommunen kommer att bli en av nästa mandatperiods viktigaste länsfrågor.

När Ragundas 4 570 röstberättigade går till valurnan finns bara ett alternativ. Trots att Terese Bengard är ny i politiken är hon den politiker med tydligast framtidsfokus. Här finns en person som vill vända blad, blicka framåt – och som inte automatiskt förknippas med den stridsmentalitet som har blivit kännetecknande för kommunens inre liv. I Mikael Westin har Terese Bengard en vettig samarbetspartner. De två borde snarast boka ett bord på Hotell Hammarstrand för att prata ihop sig om Ragundas framtid.