Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wernblom: En djävulsk kvalité i det svenska laget

Efter kvartsfinalsegern basunerade den kanadensiske hockeyexperten Bob McKenzie ut att Juniorkronorna är det bästa svenska JVM-laget sedan 1993, Peter Forsbergs årgång. Efter fredagens träning konstaterade Christian Djoos:

– Vi är bättre än vad de var, säger Modobacken Robert Hägg och skrattar.

Nu ger också några av spelarna från 1993 sin syn på saken.

Annons

"Sverige var favorit när turneringen började och nu vet vi varför. Det är ett lag späckat med framförallt offensiv talang", sade profilen Bob McKenzie i den kanadensiska sportkanalen TSN:s sändning från JVM efter kvartsfinalrundan.

1993 hade Sverige en makalös kedja med Peter Forsberg, Markus Näslund och Niklas Sundström som gjorde vad de ville och lite till.

Många har ansett att JVM-laget i Gävle det året är det bästa som Sverige har haft – någonsin.

– 1993 känns som hundra år sedan, men vi hade ju kedjan med Peter, Markus och Niklas som var enormt bra då. Jag vet inte om det någonsin kommer att komma fram en kedja som är lika överlägsen i ett JVM. Tyvärr lyckades vi inte vinna ändå, säger NHL-meriterade Modoprodukten Andreas Salomonsson, som var med då.

Forsberg satte ett till synes oslagbart rekord med sina 31 poäng på sju matcher,

Näslund gjorde 24 och Sundström 14. Tre av fyra i toppen av poängligan var svenskar.
Men något guld blev det alltså ändå inte.

– Det är ju ett helt annat system i dag och jag kan fortfarande vara förbannad på att vi spelade en rak serie och förlorade mot Kanada efter två-tre matcher, säger Magnus Wernblom, även han Modoveteran och silvermedaljör 1993.

Båda två följer de Juniorkronornas matcher i Malmö framför tv:n.

Och när Bob McKenzies uttalande kommer på tal säger Salomonsson att det är svårt att jämföra.

– Men Sverige har ett jätteimponerande lag med en otrolig fart och bredd, säger han.
Magnus Wernblom igen:

– Det går ju så djävulskt mycket fortare än när vi höll på. De är väl omkring tre, fyra år före i utvecklingen jämfört med oss på den tiden. Jag är imponerad av farten och de kan ju hantera den också. Det är fruktansvärt roligt att se.

Juniorkronornas Christian Djoos hade koll på att Forsbergskedjan deltog 1993, men inte mer än så.

– Jag var ju inte ens född då, säger han.

Backkollegan och Modospelaren Robert Hägg sticker ut hakan däremot.

– Vi är bättre än vad de var, säger Hägg och skrattar.

– Kul att de har fått upp ögonen för oss nu. Det har ju gått några matcher ...

Ni har fått mycket beröm under turneringen. Är det något ni tänker på?
– Det är klart att det är kul med beröm, men det är nog inget som går in i skallarna på oss. Vi har våra mål där inne i omklädningsrummet som vi har satt upp och det är dem vi följer.

Hägg ser fram emot semifinalen.

– Det blir bara roligt. Vi har rätt bra koll på ryssarna. Vi ska kolla igenom några klipp och vet att de skickliga och att de har ett bra power play så det gäller att vara på tårna i morgon.

TRE HÄLSNINGAR FRÅN 1993-LAGET

Markus Näslund:
– Det har varit en fröjd att se laget spela hittills och jag tror att dom har tillräckligt många matchvinnare för att gå hela vägen, men som vanligt i mästerskap så är det små marginaler.

Andreas Salomonsson:
– Det är bara att köra på. Lycka till. Jag håller Sverige som favoriter. Det är Sverige som de andra lagen ska slå, för det är Sverige som har imponerat mest.

Magnus Wernblom:
– Det är bara att köra. De andra lagen är av kött och blod också. Även Kanada som alltid tycke ratt de är störst i världen, om Sverige nu går till finalen. Man har inte råd att ha några dåliga spelare i dag och det är en djävulsk kvalité i det svenska laget.