Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wera Cederberg

Wera Cederberg 91 år, avled den 22 februari på Håsta äldreboende i Hudiksvall. Närmast anhöriga är barnen Inger, Per-Olof, Peter, Gunilla, Mikael och Maria med familjer.

Wera föddes 1922 i Bräcke som första barn av fyra till Per och Beata Larsson. När Wera var 15 år avled fadern och familjen bestod då av mor Beata och barnen Wera, Folke, Ingvar och Vivi-Anne. Trots den knapra livssituationen kunde Wera slutföra studierna på realskolan och fick sedan sin första fasta anställning på Kooperativas kontor. När hon var 20 år lärde hon känna Helge Nilsson och 1945 flyttade de till Funäsdalen. Där hade de fått köpa en lanthandel och byggde sedan upp en större handelsverksamhet under åren efter kriget. Mellan åren 1946 och 1951 föddes barnen Inger, Per-Olof och Peter.

1954 avled maken Helge hastigt och Wera stod ensam med deras livsverk. Mor Beata hade flyttat till Funäsdalen 1947 med de två yngsta barnen och senare kom även den äldste brodern Folke. De blev ett stort stöd när Wera fortsatte att driva verksamheten.

1955 träffade Wera den man som kom att bli hennes andre make, Ernst Cederberg, och 1956-1962 fick de barnen Gunilla, Mikael och Maria. 1966 såldes företaget och Wera och barnen flyttade till Ernst i Östersund. Wera fick en deltidsanställning på Vålbackens tegelbruk och nu började en period av mer normal familjetillvaro.

I femtioårsåldern blev Wera allvarligt sjuk i astmaallergi och gick då över till vegankost enligt Föllingemodellen som hon höll fast vid i resten av sitt liv.

Wera blev änka för andra gången när hon var 65 år. Hon köpte då en kolonistuga som hon hade i nära 20 år. Wera var en miljöaktivist i dess mest positiva mening. Skidåkning, cykling, promenader, odling, bärplockning, svampplockning fyllde hennes vardag tillsammans med kulturella aktiviteter som teater, konserter, museer med mera. Naturligtvis källsorterade hon och handlade ekologiskt.

Wera var energisk, intresserad, nyfiken, ekonomisk och energisnål, men sparade inte på sin egen energi när det gällde att hjälpa andra. Hon var en uppskattad gäst på sina bullbakarturnéer till barn och barnbarn. Och då åkte hon förstås tåg.

Wera ville gärna uppleva nya saker. Lycka kunde vara att se en uppvisning i ju-jutsu för första gången eller att gå en nybörjarkurs i qi gong. Det gjorde hon som 80-åring och tränade sedan qi gong varje dag så länge hon orkade.

Wera var aktiv och drivande i föreningar som Stadspensionärerna och Röda korset.

88 år fyllda flyttade Wera från sin lägenhet i Östersund till Håsta äldreboende i Hudiksvall. Här fick hon en god omvårdnad och fick ofta besök av barn och barnbarn. De täta kontakterna med äldsta dottern i Hudiksvall var en stor trygghet för Wera och för hennes anhöriga runt om i Sverige.

Inger Nilsson