Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Webbsändningar upp till den enskilda ledamoten

Vill enskilda ledamöter i landstingsfullmäktige följa webbsändningarna under mötet och delta i något socialt medium som Twitter eller Facebook, är det upp till den enskilda ledamoten.

Annons

Det skriver Hans Lundqvist (S) ordförande i landstingsfullmäktige som svar på en interpellation till Lars-Olof Eliasson (KD).

Eliasson vill nämligen veta vem som bestämt att sammanträdena ska webbsändas och om fullmäktigeledamöterna får någon utbildning och tekniska möjligheter så de kan medverka.

Men fullmäktiges presidium har inte heller skapat någon speciell teknisk lösning som skulle kunna utnyttjas av alla ledamöterna.

– Presidiet har koncentrerat sig på att få tekniken för själva webbsändningen och åtkomst åt handlingar att fungera, det vill säga allmänhetens tillgång, svarar Lundqvist.

Frågan om landstingets fullmäktigesammanträden ska webbsändas har utretts sedan 2006-2007. Presidiet har ansett att det skulle vara mycket positivt ur demokratisk synpunkt och att det fanns bra tekniska möjligheter för att kunna genomföra en webbsändning som skulle kunna nå många människor.

Då beräknades kostnaden till 150 000 kronor om året, det tyckte landstingets ledning var för mycket.

2009 kom en motion på landstingets bord i frågan och styrelsen bestämde sig då för att avslå motionen. Men fullmäktige accepterade inte styrelsens förslag utan lät beredningen för demokrati och länsutveckling utreda frågan vidare.

I april bestämde presidiet att göra ett försök med webbsändningar under 2010 och teckna avtal med en leverantör.

De vill helt enkelt se värdet av att skapa en kanal direkt in till fullmäktige med hjälp av en form av sociala medier, Twitter.

”Presidiets inställning är att de som är intresserade får använda sig av mediet men ser det inte som något alla ledamöter måste vara delaktiga i. Därför ser heller inte presidiet något ansvar i att utbilda ledamöterna i hur man använder Twitter”, skriver Hans Lundqvist.