Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Webbenkät om parasiten avslutas

Över 12 400 Östersundsbor har svarat på enkäten om magsjuka som orsakats av Cryptosporidium. Allt färre har dock den senaste tiden noterat magsjuka och enkäten stängs nu ner från kommunens hemsida.

I den senaste lägesrapporten från Östersunds kommun framkommer egentligen inte många nyheter. Kommunen fortsätter att spåra parasiten genom provtagningar av vattnet vid Minnesgärdet och på utgående vatten från avloppsreningsverk runt omkring Storsjön. Miljö och hälsa fortsätter också arbetet med smittspårning genom provtagning. Dessutom görs stickprovskontroller av restauranger och caféer.

Hittills har över 12 400 Östersundsbor klickat in sig på kommunens hemsida och noterat att de har varit magsjuka, men enligt ett pressmeddelande från Östersunds kommun har det skett en tydlig avmattning av besöken på hemsidan de senaste dagarna och enkäten stängs därför ner från kommunens hemsida.

Under måndagen har experter från Norge varit på besök i Östersund för att stötta Miljö och hälsa i deras arbete som kontrollfunktion inom kommunen.

– Det är mycket värdefullt att vi får hjälp av norska experter. De har en hel del erfarenhet av det här. 2004 hade man ett utbrott i Bergen då flera tusen personer blev sjuka av parasiten Giardia. Man har också erfarenheter från Oslo 2007 då 500 000 Oslobor fick lov att koka dricksvattnet på grund av misstankar om förorenat vatten, konstaterar Jari Hiltula, miljöchef på Östersunds kommun.

Östersundarna uppmanas att fortsätta att koka sitt vatten, men det räcker med att få det att bubbla upp. En minuts kokning gäller inte längre.