Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Watchmen

/
  • Jeffrey Dean Morgan som Comedian och Carla Gugino som Silk Spectre i Zack Snyders episka framtidsdystopi ”Watchmen”.Foto: Clay Enos

Genre: Drama
Med: Jackie Earle Haley, Patrick Wilson, Malin Åkerman med flera
Regi: Zack Snyder
Speltid: 2 tim 42 min
Censur: 15 år
Betyg: 5

Annons

”Watchmen” kommer att dela sin publik i tre.

En kategori fans, den mer anala kategorin, lär bli besvikna på att en viss superhjältedräkt har fel gul nyans, på att vissa scener saknas och på att ett visst slut saknar en viss... aspekt.

Den breda publiken, den som räknar med att få se en vanlig superhjälterulle, kommer att ha svårt att hänga med i alla svängar, tycka att ”Watchmen” är en halvtimme för lång men ändå inse att de fått en filmupplevelse långt utöver de vanliga ”Spider-Man”- och ”Hellboy”-popcornfesterna.

En annan kategori fans är jag. Det är den sortens ”Sagan om ringen”-fans som gapade av hänförelse bara av att se Bilbo komma gående över en kulle – och med ett svärd, dessutom! Vi ser Rorschach i Nite Owls kök, vi ser Dr Manhattan, de rör sig. Vi älskar det.

Vi älskar inledningen där scenerna från Comedians lägenhet, kalkerade från serieromanen, får oss att falla lika platt som Comedian själv.

Vi älskar hur regissören Zack Snyder verkligen lagt sitt krut där det ska smälla högst och brinna mest; i Dr Manhattanepisoden, hos Rorschach hemma hos Moloch, på fängelset.

Och vi älskar scenen där Nite Owls luftskepp Archie släpps ut i full frihet, när han brakar upp ur Hudsonfloden framför Manhattans skylight, vi älskar det så mycket att en tår träffar hårstråna som står rätt upp på vänsterarmen, men vi märker det knappt.

Mer läsning

Annons