Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wargen i studentutbyte med Ukraina

Gymnasieelever från Ukraina befinner sig på Wargentinsskolan i veckan.

De lär känna Östersund och får nya kompisar som de bor hos under utbytet.

– Känner mig redan som hemma och när jag såg skolan tyckte jag det märktes att man kan leva ett bra liv här, säger Anna Mokra en av eleverna från Lviv, som är en stad med drygt 800 000 invånare.

– Det här startade förra hösten med att Svenska institutet ordnade en kontaktkonferens där många lärare från Ryssland och Ukraina deltog. Jag och en av lärarna mailade varandra om hur vi skulle kunna bygga upp ett samarbete, säger Anita Jacobsson som tillsammans med Eija Tuunanen håller i projektet på Wargentinsskolan.

Miljöfrågor, modern historia och journalistik är huvudområdena för utbytesprojektet ”Societies in change”

Till våren ska elever från Wargentinsskolan besöka Lviv, som ligger omkring 50 mil från den polska gränsen, och vars centrala del finns upptagen på Unescos världsarvslista.

– Det här känns jättekul och kan leda till en personlig utveckling, säger Anton Öberg.

– Ukraina är inte ett land dit man åker på semester själv och det känns kul att ta hand om eleverna under tiden de är här, konstaterar Frida Boberg.

Kajsa Holten tycker det är intressant att se deras reaktioner på svenska samhället. En bilist som stannade vid ett övergångsställe i Östersund väckte viss förvåning: ”Det skulle dom aldrig göra där vi bor”.

– Vi har fått ett gott mottagande och hoppas det blir givande och trevligt här, säger Olena Artyukh, en av två lärare från skolan i Lviv.