Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wangensten: "Glad åt tillståndet men missnöjd med handläggningen"

Wangensten fisk ansökte om att få odla 1 000 ton fisk per år men fisk tillstånd för hälften.
Bolaget kommer inte att överklaga men är kritiskt till att tillståndsprocessen tagit lång tid.

Våren 2012 lämnade fiskproducenten Wangensten fisk in ansökan om att få odla 1 000 ton fisk i Storsjön utanför Hoverberg.

Som LT berättade i torsdags beviljade länsstyrelsens miljöprövningsdelegation tillstånd för hälften – 500 ton.

– Vi tycker att det här är en bra start så vi är glada för det vi har fått, säger Jörn Wangensten, vd för det norska familjeföretaget Wangensten AS som har rakfisk som sin huvudsakliga affär.

Han har inga planer på att överklaga tillståndet trots att bolaget beviljades hälften av vad det ansökt om, men han är kritisk till handläggningstiden för ärendet.

– Vi lämnade in ansökan på våren 2012 och lämnade in kompletteringar de begärde på hösten samma år, men nu har det tagit så lång tid att vi är glada att vi har fått tillstånd över huvud taget så det är ingen mening att lägga någon mer energi på det, säger Jörn Wangensten.

Målet för företaget har varit att bli självförsörjande på fisk till sin rakfiskproduktion. Det kommer företaget att lyckas med trots att det beviljades hälften så stor odling som det begärde.

– Cirka 200 ton behöver vi till rakfisken i Norge så då har vi också 300 ton till för färskfiskförsäljning i Norge och Sverige

Planen är nu att kunna anställa mer personal både i slakteriet i Hoverberg och vid odlingen i Vattviken. Bland annat är de på jakt efter en slakterichef.

– Vi ska bygga upp det här sakta och försiktigt nu och det tar flera år innan man är uppe i den storleken vi har fått tillstånd för, säger Jörn Wangensten.