Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wångendagen – riddarnas genrep inför Victorias bröllop

Wångendagen i går var inte bara en aktivitetsspäckad dag med massor av besökare. För riddarorden Jamtlandicum var det genrep inför deras livs viktigaste uppträdande.

Annons

Riddarorden Jamtlandicum brukar uppträda på Wångendagen, så det är inget ovanligt. Men detta var inget vanligt framträdande. Om två veckor ska hela orden till Stockholm för att delta i förfestligheterna på Riddarholmen veckan innan kronprinsessan Victorias bröllop.

– Visst, vi är nervösa, det kommer att vara betydligt större publik än vi är vara vid, säger Hanna Sundbäck, som fyllde i för ordinarie taleskvinna Maria Kjellström, som är i USA.

Gårdagens spel fyllde alltså dubbel funktion, som underhållning och som generalrep inför den stora dagen.

Att riddare Svarte Orm blev dagens segrare var speciellt passande.

– Hans bild sitter klistrad över hela Stockholm just nu, säger Hanna.

Svarte Orm , som i det civila heter Lars Olsson, förklarar att han och en medriddare skickades ner till Stockholm för PR-bildtagning. I slutändan var det en bild på honom arrangörerna fastnade för.

– Nu är jag överallt, i tunnelbanan, stora bilder ... säger Lars lite generat, men samtidigt stolt.

Om Svarte Orm också vinner i Stockholm återstår att se. Inom orden är det ständig konkurrens mellan riddarna och bästa dagsformen gäller, menar han.

– Den som träffar bäst vinner. Man ska ha både tur och skicklighet.

Det kungliga brudparet kommer inte att närvara vid spelen på Riddarholmen, deras stora dag är veckan därpå. Men det kommer att handla om bröllop också på Riddarholmen, fast i medeltida tappning.

– Birger Jarl och Ingeborg kommer att vara där, säger Hanna.

Wångendagen arrangerades i år av fyra elever på Travgymnasiet.