Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallraff avslöjar vardagsrasismen

/
  • Reportern Günter Wallraff, aktuell med filmen ”Svart på vitt” är ett av filmfestivalens tyngsta namn. Han är också aktuell med en ny bok; i vår kommer  ”Rapport från vår sköna nya värld – 8 reportage” på svenska. Foto: Scanpix

I filmen ”Günter Wallraff: Svart på vitt” riktar den legendariske journalisten sin berömda dolda kamera mot ett nytt mål: den tyska vardagsrasismen.

Annons

Först gör de rasistiska uttalanden framför en dold kamera. Sedan avslöjas att de blivit filmade. Hur reagerar de då – blir förbannade och kräver att filmen raderas? Nej. De skriver på ett papper som tillåter Günter Wallraff att visa upp deras fördomar för hela världen.

Det är ett av de märkligaste fenomenen med Wallraffilmen ”Svart på vitt” som nyligen haft premiär i Tyskland och som nu visas på Göteborgs filmfestival. I filmen klär Wallraff ut sig till somaliern Kwami och filmar hur han blir bemött av vanliga tyskar. Ofta med fördomar, ibland med skepsis, några gånger med våld.

Och när han möter pressen i Göteborg berättar alltså Wallraff att alla medverkande skrivit på ett godkännande om att visas upp. Hur är det möjligt?

–De tycker inte att de gjort bort sig. I deras kretsar är deras beteende naturligt. Folk dunkar dem i ryggen och säger ”bra att ni tog ställning”, säger journalistlegendaren Wallraff, 67.

– Undersökningar visar att en tredjedel av tyskarna fortfarande har massivt rasistiska, antisemitiska och främlings- fientliga idéer. I det gamla öst är det mer konkret, mer våldsamt. I väst finns det kvar hos de äldre, de visar det bara mer indirekt.

– Men om barn redan på dagis lär sig att umgås med andra barn med olika hudfärg blir de inte rasister som äldre. Människor som växer upp i blandade områden är inte främlingsfientliga. På det planet är Tyskland fortfarande ett utvecklingsland.

Mer läsning

Annons