Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wallenbergs makt består

Saudiarabien är ett land där brott som trolldom och häxkonst kan leda till dödsstraff. Dödsstraffet kan verkställas på olika sätt, men arkebusering är ganska vanligt. Inte sällan binds den döda kroppen vid en påle och hängs upp en tid på en allmän plats. I avskräckande syfte.

Saudiarabien är enda landet i världen där kvinnor är förbjudna att köra bil. Landets religiösa ledare införde förbudet 1990. Motiveringen var att det kunde "inleda kvinnor i frestelse och leda till socialt kaos".

I augusti 2013 blev det förbjudet att slå kvinnor i hemmet i Saudiarabien. Hur alla de kvinnor som fortfarande inte tillåts lämna hemmet ska kunna anmäla ett sådant brott är oklart.

Att Sverige har vapenaffärer ihop med ett land som detta visar att vår regering (och för den delen även tidigare socialdemokratiska regeringar) är beredd att se mellan fingrarna med ganska mycket om det "hotar svenska affärsintressen", som det heter.

Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien avslöjades för ett par år sedan av reportrar från Ekot. I helgen kom fortsättningen. Försäljningen av ett svenskt radarsystem till Saudiarabien, där Sverige som motprestation skulle bygga en vapenfabrik, höll på att gå i stöpet. När den nytillträdda alliansregeringen fick kalla fötter och ville dra sig ur grep Marcus Wallenberg in. Prins Khaled var irriterad, kunde Wallenberg berätta i ett brev till försvarsministern. Om inte frågan löstes snabbt och på ett "för alla parter tillfredsställande sätt", fanns en risk att saudierna skulle avbryta sina affärskontakter med Sverige. Kronprinsessan Victoria skickades ut för att rädda mångmiljardaffären. Det lyckades. Saudierna log igen. Regeringen vek sig. Samarbetet fortsatte.

Den monumentala dubbelmoralen i svensk vapenexportpolitik blev synlig igen. Vi drar oss inte för att exportera krigsmateriel till diktaturer, men om det går att undvika besvärande publicitet genom att använda sig av bulvaner, så gör vi det.

Ekots avslöjande visar också att familjen Wallenberg fortfarande har stort inflytande i svensk politik. Genom Investor, som äger vårdkoncernen Aleris, har Marcus Wallenberg luftat sitt missnöje med politikernas hot om att begränsa vinster i välfärden. Frågan är om han ska få sin vilja igenom även där?